Svijet     | 30.07.2021. 14:17 |

SAD upozorava da Kina gradi više silosa za nuklearne projektile

FENA Internet

WASHINGTON, 30. jula (FENA) - Američka vojska upozorava na ono što su analitičari opisali kao širenje kineskih nuklearnih raketnih silosa u vrijeme povećane napetosti između Pekinga i Washingtona.

Istraživači iz Federacije američkih naučnika procjenjuju da Kina ima u izgradnji približno 250 podzemnih silosa za projektile nakon što su to pokazali satelitski snimci novog polja koje je u izgradnji  u zapadnoj Kini, piše AP. 

Američka Strateška komanda objavila je na Twitteru priču koju je uradio The New York Times o saznanjima Federacije, koji su objavljeni ove sedmice.

- Javnost je otkrila ono što smo cijelo vrijeme govorili o rastućoj prijetnji sa kojom se svijet suočava i velu tajne koji ga okružuje - saopćilo je američka Strateška komanda koje nadgleda američki nuklearni arsenal.

Polje u regiji Xinjiang drugo je prijavljeno polje nuklearnih silosa ovog ljeta. U junu su istraživači iz James Martin Centar za neširenje nuklearnog naoružanja u Kaliforniji identificirali još jedno polje u izgradnji u susjednoj provinciji Gansu.

Izvještaji dolaze u trenutku kada odnosi između SAD-a i Kine nisu bili nikad više zategnuti u posljednjih nekoliko desetljeća. Peking i Washington se i dalje se oštro sukobljavaju oko niza pitanja, uključujući trgovinu, tehnologiju, kibernetičku sigurnost, ljudska prava i kinesku sve odlučniju vanjsku politiku pod vodstvom predsjednika Xi Jinpinga.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana