Stranačke aktivnosti     | 30.07.2021. 11:09 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Sanja Renić: Priručnik za rad kantonalnih zastupnika na zaštiti okoliša

Na današnjoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona zastupnica Naše stranke Sanja Renić podijelila je i predstavila priručnike za zaštitu okoliša za rad zastupnika u Skupštini.

Višestranačka grupa kantonalnih zastupnika (EKOTAF), čija je članica i Renić, sastavljena od zastupnika i zastupnica iz  Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, u saradnji sa NDI-jem, 2019. godine odlučila je da radi na poboljšanju zaštite okoliša te ukaže na važnost rješavanja ovih problema u ova tri kantona. Organizovali su više okruglih stolova i tom prilikom razgovarali s NVO-ima i ekspertima. Nakon prikupljenih informacija krajem 2019. godine kreirali su upitnik s ciljem da se ocijeni u kolikoj mjeri je zaštita okoliša prepoznata kao prioritet u tri najzagađenija kantona u Federaciji BiH u politikama parlamentarnih stranaka i kod zastupnika u kantonalnim skupštinama.

 Anketa je pokazala da zastupnici kantonalnih skupština djelimično poznaju ovu oblast i da postoji potreba za izradom priručnika koji bi sadašnje i buduće zastupnike upoznao s pitanjima zaštite okoliša, načinu na koji se ona mogu i trebaju rješavati na kantonalnom nivou vlasti, s posebnim naglaskom na zagađenost zraka. Priručnik je kreiran krajem 2020. godine i početkom 2021. godine uz podršku eksperata iz oblasti zaštite okoliša, NDI i USAID-a.

 „Ovaj priručnik treba da pomogne i olakša da zastupnici svojim radom i prijedlozima pokušaju riješiti probleme u zaštiti okoliša u ova tri kantona. Kada zastupnici budu imali amandmane, inicijative ili zakonska rješenja NDI će pružiti ekspertsku i svaku drugu podršku, a u skladu sa svojim programom rada“, rekla je Renić.

Na kraju priručnika se nalaze linkovi za PDF verziju priručnika i PDF verzija upitnika i rezultata nakon analize prikupljenih podataka.

https://drive.google.com/file/d/1PJKb9cRPMnPv9FAHXPY6gqPhd1ZWYlcE/view?usp=sharing

 

 

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

+387 33 408 884

https://www.facebook.com/nasastranka.ba/

www.nasastranka.ba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana