Bosna i Hercegovina     | 29.07.2021. 16:37 |

Vlada KS zasjedala na izvorištu Mošćanice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. jula (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo je danas održala redovnu sjednicu u objektu KJKP „Vodovod i kanalizacija“ na izvorištu Mošćanica. Sjednica je planski organizirana na ovom lokalitetu, jer Vlada putem resornog Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, namjerava podržati aktivnosti na proširenju obuhvata vodozaštitne zone na ovom izvorišu.

Također, Vlada KS je organizacijom ovog zasjedanja u blizini vrela pitke vode, te njegovim neposrednim obilaskom, organiziranim nakon sjednice, željela skrenuti pažnju i poslati snažnu poruku o važnosti zaštite svih izvorišta, jer je pitka voda osnova za život svih živih bića, te bogatstvo koje mora štititi. 

Na današnjem zasjedanju, na prijedlog Ministarstva saobraćaja KS, Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo i Nacrt Zakona o javnom prijevozu putnika.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju saobraćaja propisana su ograničenja saobraćaja u užem jezgru grada, kao i dozvoljene i zabranjene površine za kretanje bicikla i mopeda.

Zakonom je, između ostalog, jasno definisana nadležnost Ministarstva kada je riječ o uspostavi i održavanju svjetlosne saobraćajne signalizacije, što do sada nije bilo utvrđeno nijednim zakonom.

Nacrtom Zakona o javnom prijevozu putnika utvrđeni su prioriteti u razvoju javnog prijevoza, definirana je mreža linija i uređene su specifičnosti organizacije javnog prijevoza. Definirani su i postupci u slučaju neredovnog održavanja linija, kao i načini utvrđivanja tarifnog sistema.

U narednom periodu se očekuje usvajanje ovog nacrta u Skupštini KS, kao i upućivanje na javnu raspravu.

- Cilj ovih zakona je uspostavljanje jasne zakonske regulative koja do sada, nažalost, nije postojala, kako bi i saobraćaj i javni prijevoz u Kantonu Sarajevo bio što sigurniji i kvalitetniji. Pored ova dva zakona, u skupštinsku proceduru je, nakon što je ranije utvrđen na Vladi KS, upućen i Zakon o cestama Kantona Sarajevo, tako da ćemo u budućnosti imati jasne zakonske okvire u svim segmentima - istakao je ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Prijedlozi ovih zakona sačinjeni su na osnovu analize dosadašnjih iskustava, praksi i situacije na terenu - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!