Svijet     | 29.07.2021. 15:42 |

Armenija predlaže raspoređivanje ruskih vojnika duž granice s Azarbejdžanom

FENA Internet

MOSKVA, 29. jula (FENA) - Armenski premijer Nikol Pašinjan predložio je u četvrtak da se rasporede ruski vojnici duž granice između Armenije i Azerbejdžana.

Armenija i Azerbejdžan optužile su se međusobno u četvrtak za kršenje primirja koje podržava Rusija, a koje su obje strane prihvatile prethodnog dana s ciljem obustave smrtonosnih sukoba oko zajedničke granice.

- S obzirom na trenutnu situaciju, mislim da ima smisla razmotriti pitanje postavljanja ispostava ruskih graničara duž cijele armensko-azerbejdžanske granice - rekao je Pašinjan na sastanku vlade.

Rekao je da se Jerevan spreman pregovarati o tom prijedlogu s Moskvom i da će taj potez omogućiti izvođenje radova na demarkaciji i delimitaciji granice bez rizika od vojnih sukoba, javlja Reuters.

Armensko ministarstvo odbrane saopćilo je ranije da su azerbejdžanske trupe otvorile vatru na armenske položaje u dijelu granice Gegharkunik u ranim jutarnjim satima u četvrtak, zbog čega je Armenija uzvratila vatru. 

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopćilo je da su armenske snage otvorile vatru mitraljezima i bacačima granata u pravcu sela u regiji Kelbajar i bacile ručne bombe. U saopćenju se navodi da su azerbejdžanske snage uzvratile vatru.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu