Svijet     | 29.07.2021. 10:54 |

Ljubitelj skupih vozila i Michaela Jacksona mogao bi postati jedan od lidera subsaharske Afrike

FENA Internet

LONDON, 29. srpnja (FENA) - Usprkos brojnim kontroverzama i optužbama za nezakonito bogaćenje, Teodoro "Teodorin" Nguema Obiang Mangue ostaje na poziciji potpredsjednika i jedini je kandidat da naslijedi svog vremešnog oca na čelu Ekvatorske Gvineje.

Iako mala, ova država jedan je od najvećih proizvođača nafte u subsaharskoj Africi i zato se tamošnja događanja pozorno prate u mnogim svjetskim centrima moći. Enormno bogaćenje afričkih lidera nije rijetkost, ali Teodorinov slučaj ipak se izdvaja zbog pravnih posljedica s kojima se suočio na Zapadu.

Portretirajući Teodorina BBC piše kako je sin predsjednika Teodora Obianga Ngueme Mbasoga godinama uživao u raskošnom načinu života u Kaliforniji i Francuskoj. Takav način života u izrazitom je kontrastu sa životom većine njegovih sunarodnjaka, koji su vidjeli malu korist od goleme prodaje nafte. Sada je financiranje njegovog životnog stila postalo upitno, jer se Teodorin suočava s kaznenom presudom u Francuskoj, sankcijama u Velikoj Britaniji i optužbama za korupciju u SAD-u.

Međutim, kod kuće 52-godišnjak ostaje potpredsjednik, u poziciji da naslijedi svog oca koji će uskoro napuniti 80 godina.

Teodorin je boravio u Kaliforniju od 1991. godine kada se upisao na Sveučilište Pepperdine u Malibuu.

Tamo je kasnije kupio vilu vrijednu 30 milijuna dolara, a njegova ostala imovina u SAD -u uključivala je automobil Ferrari i suvenire Michaela Jacksona, čiji je obožavatelj. Suočen s optužbama za korupciju, 2014. godine sklopio je nagodbu s američkim tužiteljima i predao veći dio imovine. Samo dvije godine kasnije švicarski tužitelji su zaplijenili 11 luksuznih automobila koji su pripadali najozbiljnijem kandidatu za budućeg lidera Ekvatorske Gvineje. Limuzine,  među kojima i skupocjeni Bugatti, Lamborghini, Ferrari, Bentley i Rolls Royce - prodani su na aukciji za oko 27 milijuna dolara. Oko 23 milijuna dolara od tog novca trebalo je otići na socijalne projekte u Teodorinovoj domovini. Već 2017. godine ovaj kontraverzni političar u Francuskoj je osuđen za pronevjeru i naložena je pljenidba njegove imovine u toj zemlji. U odsutnosti je osuđen na tri godine uvjetno, a uz kaznu od 30 milijuna eura oduzeta mu je i luksuzna imovina u Francuskoj. Jedno od njegovih zaplijenjenih posjeda u Parizu vrijedi više od 120 milijuna dolara. Prema francuskom zakonu, sve ovo bogatstvo treba se preraspodijeliti na stanovnike Ekvatorske Gvineje.

Konačno, prošlog je tjedna Velika Britanija uvela "antikorupcijske" sankcije protiv Teodorina i još četiri osobe iz Zimbabvea, Venezuele i Iraka. Britanci su objavili da je njegova kolekcija uspomena na Michaela Jacksona uključivala rukavicu prekrivenu kristalima vrijednu 275.000 dolara koju je pjevač nosio na svojoj turneji osamdesetih godina.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je da su nove sankcije usmjerene na pojedince koji su "napunili vlastite džepove na račun svojih građana".

Unatoč pravnim problemima u inozemstvu, Teodorin zadržava svoje mjesto na vrhu političkog establišmenta Ekvatorske Gvineje. Njegov otac je afrički vođa s najdužim stažem, a organizacije za ljudska prava opisale su ga kao jednog od najbrutalnijih diktatora u Africi. Iako je sam predsjednik ključna osoba, njegov sin je relativno dobro poznat u zapadnoj i središnjoj Africi s obzirom na međunarodnu medijsku pozornost koju je privukao, kaže za BBC afrički analitičar Paul Melly.

-Radnje koje su poduzela pravosudna tijela u nekim europskim zemljama protiv navodne korupcije nekih afričkih predsjedničkih obitelji znak su rizika potencijalne štete vjerodostojnosti i pristupa razvojnim fondovima s kojom bi se mogli suočiti neki režimi. No, takvi slučajevi nisu tipični za današnju subsaharsku Afriku, zaključuje Melly.

Ekvatorska Gvineja država je u središnjoj Africi koja je neovisnost od Španjolske stekla 1968. godine. Ujedno je jedina afrička zemlja u kojoj je španjolski službeni jezik.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana