Svijet     | 29.07.2021. 09:59 |

UN pozvao na političko rješenje izraelsko-palestinskog sukoba

FENA Saopćenje

NEW YORK, 29. jula (FENA) - Ujedinjene nacije su pozvale na političko rješenje sukoba između Izraelaca i Palestinaca, dok je međunarodna zajednica pružila hitnu pomoć Pojasu Gaze nakon posljednjeg izbijanja neprijateljstava.

- Urgentni napori na poboljšanju situacije u Gazi  trebaju se pokrenuti, ali ne gubimo iz vida širi cilj: rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, okončanje okupacije i realiziranje dvodržavnog rješenja na osnovu rezolucija UN-a, međunarodnog prava i bilateralnih sporazuma – izjavila je Lynn Hastings, humanitarna koordinatorica UN-a za Palestinu, dok je izvještavala Vijeće sigurnosti o razvoju situacije nakon 11-dnevnih brutalnih sukoba u maju.

Govoreći iz Jerusalema putem video linka, Hastings  je poručila ambasadorima da je šteta iz posljednjih sukoba između 290 i 380 miliona dolara po procjenama Svjetske banke i Evropske unije. Ekonomski gubici procijenjeni su na skoro 200 miliona dolara.

Socijalni sektor u Gazi posebno je teško pogođen, slabeći sigurnosne mjere za najranjivije kategorije stanovništva,  uz zasutavljeni kratkoročni oporavak i obnovu u vrijednosti do 485 miliona dolara.

-  Međunarodni napori , koordinirani od Ujedinjenih nacija, na provedbi humanitarnog odgovora i stabiliziranju situacije na terenu u Gazi značajno su poodmakli - izjavila je Hastings, koja je također rezidentni koordinator UN-a na Bliskom istoku, prenosi Xinhua.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta