Svijet     | 28.07.2021. 18:31 |

Liban obilježava godišnjicu od smrtonosne eksplozije u Bejrutu

FENA Internet

BEJRUT, 28. jula (FENA) - Liban će obilježiti prvu godišnjicu smrtonosne eksplozije koja je pogodila luku u Bejrutu 4. augusta prošle godine kao nacionalni dan žalosti, izvijestila je u srijedu državna novinska agencija NNA.

U eksploziji, uzrokovanoj tonama nepravilno uskladištenog amonijevog nitrata, stradalo je najmanje 190 ljudi, a povrijeđeno 6.000 drugih.

Također je uništila velike dijelove luke i susjednih područja, raselivši oko 300.000 ljudi iz svojih domova, javlja dpa.

Agencija NNA, pozivajući se na izjavu prelaznog kabineta premijera, rekla je da će javne institucije i općine biti zatvorene 4. augusta u znak sjećanja na godišnjicu eksplozije.

- Zastave će se spustiti na pola koplja u javnim upravama, institucijama i općinama, a redovni programi na radijskim i televizijskim stanicama bit će modificirani proporcionalno sjećanju na tragediju i solidarno s porodicama mučenika i ranjenicima i njihovim porodicama - izjava.

Eksplozija je izazvala negodovanje protiv političke klase u Libanu, koja je optužena za nemar, zbog čega je premijer Hassan Diab podnio ostavku.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana