Bosna i Hercegovina     | 28.07.2021. 15:17 |

Brčko: Usvojen Pravilnik o uvjetima za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

FENA Saopćenje

BRČKO, 28. srpnja (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Prijedlog Pravilnika o načinu i uvjetima za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji.

Predstojnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Vlade Distrikta Milenko Ninković kazao je kako će usvojeni Pravilnik imati neograničeno trajanje, te se u svakom trenutku može izmijeniti, priopćeno je iz brčanske Vlade.

"Ovo je možda povijesni trenutak za poljoprivredne proizvođače na teritoriju Brčkog i kao što znamo nije više zakonska obveza da se pravilnik donosi svake godine. Pravilnik koji je danas usvojen ima neograničeno trajanje, to jest u svakom trenutku se može promijeniti kada bude postojala potreba za uvođenjem neke nove poljoprivredne proizvodnje, te da se određena poljoprivredna proizvodnja potiče više ili manje i tako dalje. Ovo će biti isto tako naporna i teška godina. Od 1. siječnja, odnosno 3. siječnja, 2022. godine poljoprivredni proizvođači mogu podnositi zahtjeve za 2022. godinu. Oni će dobivati novac na vrijeme, podnositi zahtjeve na vrijeme i neće čekati kao i svake godine na usvajanje pravilnika", kazao je Ninković.

Naglasio je kako su novim Pravilnikom predviđena i određena ograničenja.

"To je zato što nema dovoljno novca u proračunu, odnosno sredstava koja su predviđena za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji. Mi smo imali situaciju da od 2019. do 2020. godine broj zahtjeva poraste s 13 na 16 milijuna i tristo, jednostavno takvim tempom to nijedan proračun ne bi mogao pratiti. Zato smo bili prinuđeni uvesti određena ograničenja i da poljoprivrednicima isplaćujemo kako je Pravilnikom regulirano neki zagarantirani iznos odmah u startu u iznosu od 100 posto. Sve ostale iznose, maksimalne iznose, mi nismo mijenjali i ostala su ista ograničenja za fizičke osobe, fizičke osobe u sustavu PDV-a i pravna osoba s tim da u prvom krugu dobivaju onaj zagarantirani iznos, a drugi dio tek na temelju toga je li preostalo sredstava u proračunu za te namjene ili ne", kazao je Ninković.

On je istaknuo kako je za fizičke osobe zagarantirano 20.000 maraka, dok je maksimalni limit koje mogu dobiti 25.000 maraka.

"Za fizičke osobe u sustavu PDV-a zagarantirani iznos je 30.000 maraka s tim da oni mogu podnositi zahtjeve do 40.000 maraka po osnovu poljoprivredne proizvodnje i drugi dio za investicije isto tako u iznosu do 40.000 maraka. Znači, ukupan iznos za fizičke osobe u sustavu PDV-a može biti do 80.000 maraka. Za pravne osobe, u zavisnosti od broja zaposlenih radnika, kreće se od 30.000, 40.000, 50.000, 60.000 maraka i maksimalni iznos koji može biti za poljoprivrednu proizvodnju je 70.000 maraka i plus dodatno 70.000 maraka za investicije s tim da, ponavljam, zagarantirani iznos je 40.000 maraka", naglasio je Ninković.

Vlada Brčko distrikta BiH danas je usvojila i Prijedlog odluke o odobravanju programa utroška sredstava donacija Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu za 2021. godinu.

Predstojnik Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH Pero Gudeljević kazao je kako je za te namjene predviđeno nešto manje od dva milijuna maraka.

"Za sport je izdvojeno nešto manje od 1.300.000 maraka, za područje kulture 600.000, a turizma 100.000 maraka. Nakon što odluka bude potpisana bit će objavljen javni poziv svim zainteresiranim korisnicima ovih sredstava tako da će oni biti u prilici pisati projekte i programe kako je to predviđeno Zakonom o proračunu Brčkog i kako je to predviđeno Pravilnikom o raspodjeli sredstava za ove namjene. Nadamo se da ćemo svi zajedno, i Odjel i budući korisnici, uspješno proći ovu prvu stubu jer ovo je prvi put da se ova vrsta sredstava dodjeljuje na način gdje će se pisati projekti i programi", kazao je Gudeljević.

Članovi Vlade odobrili su i Smjernice za izradu Nacrta zakona o dopunama zakona o bankama u Distriktu i Nacrt odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje poslovnim prostorom bez naknade u korist Udruge građana Jedinstvena organizacija branitelja "Unija veterana" i Udruga građana "Organizacija ratnih vojnih invalida".

Na sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o kriterijima i načinu dodjele donacija - stipendija redovnim studentima Brčkog za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2021. godine, Prijedlog odluke o visini i broju stipendija koje se dodjeljuju redovnim studentima za navedeno razdoblje, Prijedlog odluke o imenovanju Povjerenstva za izradu kriterija za raspodjelu stambenih jedinica u novoizgrađenoj zgradi namijenjenoj demobiliziranim borcima, ratnim vojnim invalidima, obitelji poginulih branitelja i šehida iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, Prijedlog odluke o izmjeni odluke o imenovanju radne grupe za izradu Zakona o obnovljivim izvorima energije kao i Prijedlog odluke o izmjeni odluke o imenovanju radne grupe za izradu Zakona o električnoj energiji.

Vlada je odobrila i Smjernice za izradu nacrta odluke o uspostavi elektronske evidencije i obrade u postupanju inspektora u obavljanju inspekcijskog pregleda pošiljki u prekograničnom prometu i u unutrašnjem mjestu carinjenja, Prijedlog zaključka o memorandumu o razumijevanju o suradnji u polju poljoprivrede, promocije poljoprivrede-prehrambenog sektora i ruralnog razvoja između Italije i BiH, i Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na izvješća o realizaciji programa subvencioniranja dijela kamata za kredite poduzećima, poduzetnicima i nositeljima poljoprivrednih gazdinstava na području Brčkog za 2019. godinu.

Vlada je dala suglasnost za Pribavljanje odobrenja za građenje za glavni projekt autobusne postaje s pješačkom stazom i nadstrešnicom u MZ Gorice kao i suglasnosti za Pribavljanjem odobrenja za građenje za glavni projekt izgradnje ulice Tome Maksimovića, stambeno naselje Srpska Varoš.

Odobren je i Nacrt odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje poslovnim prostorom bez naknade u korist organizacije "Udruženja fudbalskih trenera" i Nacrt odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje poslovnim prostorom bez naknade u korist udruge mladih "Utrka za život".

Članovi Vlade primili su k znanju i Informaciju o broju djece koja su izgubila pravo na dječji doplatak tijekom 2020. - 2021. godine, na zahtjev Srđana Blažića, stoji u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom