Kultura     | 28.07.2021. 15:26 |

Susreti 'Vezeni most' - Spona između Banjalučana i njihovog rodnog grada

FENA Sanda Hrkić

BANJA LUKA, 28. jula (FENA) - Program ovogodišnjih Susreta Banjalučana 'Vezeni most' završen je vožnjom dajak čamaca (vrsta čamca specifična za područje Banjaluke) rijekom Vrbas, od Abacije do Alibabe. Tu manifestaciju organizira Međunarodni centar za izgradnju povjerenja 'Vezeni most' Banja Luka, a svojevrsna je spona odnosno most između ljudi koji su otišli iz Banjaluke i njihovog rodnog grada.

Bila je ovo osamnaesta godina kako se održava manifestacija 'Vezeni most', sa ukupno 15 sadržaja u pet dana. Organizatori su zadovoljni odzivom sudionika, a manifestacija je realizirana uz poštivanje epidemiološki mjera. Kako kažu zu Fenu, iako u skraćenom obliku, tradiciju nisu prekidali niti prošle godine u jeku pandemije virusa korona.

Među ostalim, u okviru programa 'Vezeni most 2021', mladi glumci i pjesnici govorili su o ljubavi i ljepoti života, pred grobom Safikade koji se po jednoj od legendi nalazi nedaleko od džamije Ferhadije, u ulici koja vodi prema tvrđavi Kastel. Na tom mjestu, generacije Banjalučana pale svijeće u znak želje za sretnom ljubavlju.

Safikada je djevojka iz priče o vječnoj ljubavi. Po jednoj od legendi, otišla je u smrt zbog ljubavi. Druga legenda kaže, zbog prkosa (legenda o djevojci koja se oglušila na zapovijed austro-ugarskog vojnika o zabrani ulaska u tu tvrđavu).  

Dio programa ovogodišnje manifestacije bio je i igrokaz Dječijeg studija glume "Roda" sa recitalom i pjesmom, u parku u centru grada. BZK 'Preporod' iz Zenice upriličio je izložbu likovnih radova i Večer sevdaha. Na stadionu FK Naprijed održan je revijalni turnir za pionire, "Vezeni most 2021", upriličen u povodu 95 godišnjice FK Borac i 70 godišnjice FK Naprijed.

U okviru te manifestacije uručena je i nagrada 'Nasiha Kapidžić Hadžić - Vezeni most' za opus i domete u književnosti za djecu, koju dodjeljuje Međunarodni centar za izgradnju povjerenja 'Vezeni most' Banja Luka. Ovogodišnji dobitnik je stvaralac za djecu Jovo Čulić, a nagradu je preuzela njegova kćerka Aleksandra Čulić. Ta nagrada sastoji se od povelje i tradicionalnog ručnog rada, banjalučke kere. Nagrada nosi ime banjalučke pjesnikinje Nasihe Kapidžić Hadžić, a ustanovljena je 2009. godine. U dvorištu rodne kuće Nasihe Kapidžić Hadžić upriličeno je i druženje pjesnika, manifestacije "Vezeni most 2021'.

Susreti Banjalučana održavaju se od 2003. godine, na nekoliko lokacija u gradu. Kulturno-zabavni i sportsko-rekreativni sadržaji omogućavaju okupljanje i druženje dijaspore i stanovnika toga grada. Ta manifestacija je u Kalendaru kulturnih manifestacija Grada Banja Luka za ovu godinu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'