Svijet     | 28.07.2021. 13:56 |

Rusija drugi najveći svjetski proizvođač nafte nakon SAD-a

FENA Internet

MOSKVA, 28. jula (FENA) - Rusija se nalazi na drugom mjestu ove godine po ukupnoj proizvodnji nafte na dnevnoj bazi i to odmah nakon Sjedinjenih Država i ispred Saudijske Arabije, izvještava državna služba za statistiku Ruske Federacije, Rosstat.

Prema podacima Rosstata, Rusija je proizvodila u prosjeku 10,36 miliona barela nafte dnevno u periodu januar-maj 2021. godine, dok je prosječna američka proizvodnja iznosila 11,10 miliona barela dnevno, što ju čini najvećim proizvođačem nafte u izvještajnom periodu. Na trećem mjestu je Saudijska Arabija sa prosjekom od 8,27 miliona barela nafte dnevno, javlja Russia Today.

Nafta je činila 41,3 posto ukupnog ruskog izvoza tokom prvih pet mjeseci 2021. Međutim, izvoz nafte u toj zemlji smanjio se za 16,9 posto u odnosu na prethodni izvještajni period i iznosio je 50,8 miliona tona. Ukupno je ove godine Rusija proizvela 212,3 miliona tona nafte, što je godišnji pad od 6,2 posto.

Očekuje se da će proizvodnja nafte u zemlji rasti u narednim mjesecima nakon dogovora o povećanju proizvodnje nafte koji su ranije ovog mjeseca postigle Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici.

Države članice OPEC-a dogovorile su se o povećanju proizvodnje na dnevnom nivou od augusta, budući da su cijene dostigle trogodišnji maksimum uslijed povećane potražnje i globalnog ekonomskog oporavka od pandemije.

Zemlje OPEC+, uključujući Rusiju, Meksiko, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein, od augusta će povećati proizvodnju za 400.000 barela dnevno. Očekuje se da će se proizvodnja postupno povećavati sve dok se ne nadoknadi nivo proizvodnje iz perioda prije pandemije.  

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo