Bosna i Hercegovina     | 28.07.2021. 13:52 |

Izmjene za boljitak zaposlenih u predškolskom i osnovnom obrazovanju u KS

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 28. jula (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH-Kantonalni odbor KS Saudin Sivro potpisali su izmjene kolektivnog ugovora za predškolsko i osnovno obrazovanje, koji bi trebalo da doprinese poboljšanom položaju uposlenika u toj oblasti obrazovanja.

Resorna ministrica u Vladi KS Naida Hota-Muminović precizirala je na konferenciji za novinare da se tim izmjenama poboljšava finansijski položaj sekretara u osnovnim školama, što je obrazložila širokim dijapazonom poslova koje obavljaju.

Izmjene se odnose i na povećanje plaće za nastavnike, koji rade sa djecom s invaliditetom. Ujednačen je i set prava u kontekstu godišnjih odmora za bibliotekare i socijalne djelatnike. Određene izmjene su, rečeno je, i tehničke prirode.

Po riječima ministrice, novac za realizaciju dogovorenog u periodu do kraja kalendarske godine bit će osiguran preusmjeravanjem, iz projekata koji ponajviše zbog pandemije zasad ne mogu biti realizirani do kraja. Na godišnjem nivou, budžetom će biti predviđene sve obaveze preuzete izmjenama i dopunama tog kolektivnog ugovora.      

Sivro je izrazio zadovoljstvo dogovorenim, uime 3.500 članova toga sindikata ali i ostalih prosvjetnih radnika koji to nisu, a na njih se odnosi taj dokument.  

Pojašnjava da se radi o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora koji je potpisan prošle godine i na snazi je za ovu školsku godinu. Za jesen je najavio početak pregovora s Vladom KS u vezi utvrđivanja osnovice plaća za narednu kalendarsku godinu, što je obaveza po kolektivnom ugovoru.  

Potpisivanje današnjeg dokumenta pozdravio je i premijer Forto koji kaže da je protivnik naglih promjena i nerealnih zahtjeva. Ovo je, kaže, dobar primjer sindikalne borbe, koja mora biti kontinuirana.

- Postepeno, da budemo partneri da u dogledno vrijeme svima bude bolje - naglasio je premijer. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'