Bosna i Hercegovina     | 28.07.2021. 12:45 |

Dijalizni aparati za zeničku bolnicu iz donacije Fondacije 'Alnajat Charity'

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 28. jula (FENA) – Kantonalna bolnica Zenica dobila je dva dijalizna aparata iz donacije kuvajtske Fondacije "Alnajat Charity“, koja je posredstvom Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH), donirala ukupno 16 aparata zdravstvenim ustanovama u BiH.

-Dobrotvori iz Kuvajta, kao i organizacije, posebno su senzibilne na ovu vrstu projekata. Ovakvi ili slični projekti, poput dijaliznih aparata, ne mogu se koristiti svugdje. Oni su specijalizirani za bolesnike sa specifičnim bolestima i neophodni su za posebnu vrstu pacijenata - kazao je generalni direktor Fondacije dr. Muhamed El-Ensari, koji je izrazio zadovoljstvo što su drugi put u prilici da pomognu KBZ-u.

Po jedan su aparat, iz spomenute donacije iz Zeničko-dobojskog kantona, dobili i dijalizni centri Žepče i Kakanj.

Zenički muftija hafiz dr. Mevludin Dizdarević istakao da Islamska zajednica u BiH ovim potezom "posvjedočuje ono što jeste njena, jedna od bitnih zadaća“, a to je umrežavanje ljudi koji imaju sa ljudima koji nemaju.

-Umrežavanje onih koji su u potrebi, sa onima koji mogu riješiti nečiju potrebu. IZBIH na različite načine bdije nad potrebama našeg stanovništva. Ali, ovo je jedan od načina gdje zajednički, sinergijski sa braćom iz muslimanskih zemalja, omogućavamo pacijentima ove kantonalne bolnice koji su vrlo teški i ugroženi, da mogu živjeti na jedan dostojanstveniji i kvalitetniji način - kazao je muftija Dizdarević.

Direktor Vakufske direkcije BiH Senaid Zaimović napomenuo je kako je ovo druga donacija dijaliznih aparata koju realiziraju s tom kuvajtskom organizacijom te da su prvu realizirali 2019. godine, kada je donacija sadržavala deset aparata.

-Protest hemodijaliznih bolesnika 2019. godine nama je bio direktan povod da se uključimo u ovu akciju i da IZBiH putem svih svojih ustanova - muftijstava, medžlisa, Vakufske direkcije - pokuša iznaći sredstva i mogućnosti da se obezbijede aparati onima kojima su potrebni, a koje naše zdravstvene ustanove možda nisu bile u situaciji tada da obezbijede. Ono što je najvažnije istaknuti, jeste da IZBiH ne pravi nikakvu razliku po pitanju pacijenata te želi pomoći onome kome je pomoć potrebna - kazao je Zaimović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo