Svijet     | 28.07.2021. 10:44 |

Izrael će Palestincima izdati još 16.000 radnih dozvola

FENA Internet

JERUSALEM, 28. jula (FENA) - Izrael je u srijedu objavio da će izdati još 16.000 radnih dozvola za Palestince sa okupirane Zapadne obale kako bi mogli raditi u građevinskoj i hotelijerskoj industriji, što ukupno prelazi brojku od 100.000 palestinskih radnika.

- Izrael namjerava povećati kvotu za palestinske stanovnike Judeje i Samarije (južne i sjeverne zapadne obale) za 15.000 radnika koji u građevinskom sektoru - rekli su iz COGAT-a, izraelskog vojnog odjela za civilne poslove na okupiranim palestinskim teritorijama.

Još 1.000 dozvola bit će izdano Palestincima koji rade u izraelskim hotelima, prenosi AFP.

Nove dozvole povećat će broj Palestinaca kojima je dozvoljeno da rade u Izraelu na 106.000, uz  dodatnih 30.000 Palestinaca koji će imati dozvole da rade u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, rekao je za AFP zvaničnik službe sigurnosti koji je želio ostati anoniman.  

Saopćenje je uslijedilo nakon razgovora izraelskog ministra odbrane Bennyja Gantza i palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa. Očekuje se da će ga izraelska vlada odobriti sljedeće sedmice, rekao je sigurnosni izvor, dodajući ,,želimo ga primijeniti što je brže moguće. To je u interesu obje strane."

Poslovi u Izraelu nude veće plate od onih u područjima Zapadne obale pod upravom Palestinaca, ali Palestinci se žale da nisu plaćeni jednako kao njihove izraelske kolege i da ne uživaju jednaku zaštitu na radu. 

Šef COGAT-a, general-major Rassan Alian, rekao je da će dodatne radne dozvole ,,ojačati izraelsku i palestinsku ekonomiju i da će u velikoj mjeri doprinijeti sigurnosnoj stabilnosti".

Trenutno nijedan palestinski stanovnik pojasa Gaze nema dozvolu za rad u Izraelu, rekao je sigurnosni zvaničnik.

Pandemija Covid-a primorala je Izrael da suspenduje 7.000 dozvola koje su prethodno dodijeljene radnicima sa osiromašene teritorije na kojoj živi oko dva miliona ljudi, a koja je pod izraelskom blokadom od 2007. godine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta