Bosna i Hercegovina     | 27.07.2021. 14:06 |

Kojović: Odgađanjem sjednice dato vrijeme za prevazilaženje krize (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEO, 27. jula (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Predrag Kojović (Naša stranka) izjavio je da je odluka Kolegija tog doma u proširenom sastavu o odgađanju današnje sjednice političkog, a ne poslovničkog ili pravnog karaktera, kako bi se dalo vrijeme da se u narednom periodu političkim razgovorima i dogovorima prevaziđe kriza koju je izazvala odluka stranaka iz RS.

Nakon što je današnja sjednica Predstavničkog doma otkazana zbog nedolaska poslanika iz Republike Srpske, Kojović je rekao da Ustav BiH i Poslovnik parlamenta BiH predviđaju ovakve situacije.

- To je cijeli skup odredaba pod nazivom obavezujuća participacija, koja bi omogućila potpuno održavanje današnje sjednice i donošenje odluka ukoliko je većina članova Parlamentarne skupštine prisutna - rekao je Kojović novinarima.

Naveo je da cijenu takvog ponašanja, bojkota i blokiranja institucija BiH plaćaju svi građani BiH, a u ovom slučaju, konkretno, najveću cijenu platit će građani Republike Srpske. 

- Mogli smo raspravljati o svim tačkama, glasati, imati većinu za određene prijedloge. S obzirom na nedostatak entitetske saglasnosti, Kolegij bi imao određeni period da pokuša postići sporazum, a ukoliko to ne bi uspio, to bi išlo u drugo glasanje. U drugom glasanju, bez prisustva delegacije iz Republike Srpske, to bi palo - dodao je Kojović.

Naglasio je da ovo nije prvi put da se Predstavnički dom nalazi u ovoj situaciji, te se nada da će, kao i ranije, ubrzo biti prevaziđena.

Pogledajte https://fena.ba/video/6253

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1yTLg1t9ZluTgNqevK2_iC3lUtIBoLdOo?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'