Bosna i Hercegovina     | 27.07.2021. 11:52 |

Tabaković i Duraković: Plakati s likom Mladića necivilizacijski i sramotni

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 27. jula (FENA) - Šef kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković i predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković osudili su slučaj ponovnog negiranja genocida i veličanje ratnih zločinaca u Srebrenici, gdje su jučer osvanuli plakati s likom Ratka Mladića.

Tabaković je u izjavi za Fenu potvrdio da su plakati uklonjeni ubrzo nakon što su postavljeni, poručivši da su oni koji veličaju ratne zločine i zločince odgovorni moralno za genocid i spremi genocid ponovo počiniti.

Lijepljenje plakata s likom Mladića, kako ističe, sramotan je čin za grad u kojem je počinjen genocid, a negiranje zločina je završna faza genocida.

- Koliko god se mi trudili da budemo realni da je zločin genocida činio politički vrh tadašnje Republike Srpske, naši komšije nastoje da nas razuvjere da to nije tako i da iza zločina stoje kolone ljudi i oni koji potpisuju peticiju su saučesnici u genocidu - izjavio je Tabaković.

Izražava uvjerenje da će doći vrijeme kada će se "naše komšije odreći onih koji su počinili genocid i osuditi ih kao ratne zločince".

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković za Fenu je rekao da je postavljanje plakata s likom zločinca Ratka Mladića "posljedni trzaj necivilizacijskog ponašanja".

- Ovakve aktivnosti su dovele do toga da visoki predstavnik nametne zakon i zabrani veličanje ratnih zločinaca i negiranje presuda međunarodnih i domaćih sudova. Ono što nas ohrabruje jeste da zakon bude validan i primjenjiv kako bi mogli da pravimo krivične prijave protiv organizacija, pojedinaca, i svih onih koji budu radili ovakve aktivnosti. Mi trebamo biti strpljivi i sačekati da zakon bude aktivan - podvlači Duraković.

Kad zakon bude primjenjiv, najavio je, bit će upućene prijave protiv odgovornih za negiranje genocida i veličanje ratnih zločina i zločinaca.

- Mi ćemo po prvi put imati priliku da ovakve krivično gonimo i jedva čekamo dan da zakon bude primjenjiv. Riječ je o sistemskom negiranju genocida koje je intenzivirano u proteklih nekoliko godina i to nas zabrinjava - istakao je Duraković.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana