Svijet     | 27.07.2021. 12:21 |

Biden u prvoj posjeti američkoj obavještajnoj agenciji

FENA Internet

WASHINGTON, 27. jula (FENA) - Predsjednik Joe Biden učinit će prvu posjetu agenciji američke obavještajne službe (CIA), pokušavajući da istakne svoje povjerenje u čelnike službe nacionalne sigurnosti nakon zapaljivih sukoba njegovog prethodnika Donalda Trumpa protiv onoga što je često kritikovao kao „duboku državu“.

Planirano je da Biden u popodnevnim satima posjeti ured direktora Nacionalne obavještajne službe koja nadzire 17 američkih obavještajnih organizacija. Bijela kuća navodi u saopćenju kako Biden namjerava “izraziti divljenje za njihov rad i istaknuti značaj za našu nacionalnu sigurnost prikupljanja obavještajnih podataka i analiza lišenih političkog uplitanja“.

Bidenov prethodnik Donald Trump promijenio je četvoricu stalnih ili prelaznih direktora Nacionalne obavještajne službe tokom četiri godine svog mandata, i bio je u skoro konstantnom sukobu s obavještajnom zajednicom.

On je, posebno, bio bijesan obavještajnim procjenama da se Rusija uplitala u predizbornu kampanju u 2016. i o ulozi Trumpa u vršenju pritiska na Ukrajinu da istraži Bidena, u akciji koja je eventualno dovela do pokretanja postupka Trumpovog opoziva. Trump je na kraju smijenio generalnog inspektora nacionalnog obavještajnog ureda – interne nadzorne agencije koja je iznijela na svijetlo dana navode o Trumpovom pritisku na Ukrajinu, prenosi AP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'