Svijet     | 27.07.2021. 08:35 |

SAD zadržava covid ograničenja za međunarodna putovanja

FENA Internet

WASHINGTON, 27. jula (FENA) - Sjedinjene Države će za sada zadržati postojeća covid ograničenja za međunarodna putovanja zbog zabrinutosti u povećanje stope zaraze novom delta  varijantom koronavirusa.

To je znak da Bijela kuća mora korigovati svoje razmišljanje o pandemiji koronavirusa jer se zaraznija varijanta širi diljem SAD-a, a značajan dio stanovništva opire se vakcinisanju.

To je također preokret u odnosu na stav koji je predsjednik Joe Biden izrazio ranije ovog mjeseca, rekavši da je njegova administracija "u procesu" razmatranja koliko brzo mogu ukinuti zabranu evropskog putovanja prema SAD-u nakon što je ovo pitanje pokrenula kancelarka Angela Merkel tokom posjete Bijeloj kući.

Glasnogovornica  Bijele kuće Jen Psaki rekla je da će se za sada ograničenja nastaviti.

"Potaknuti delta varijantom, slučajevi koronavirusa se ovdje kod kuće povećavaju, posebno među onima koji nisu vakcinisani, a čini se da će se nastaviti i sljedećih sedmica", rekla je Psaki, prenosi AP.

Rast broja novih infekcija također uzrokuju da administracije pobliže prouči politike nošenja maski.

U ponedjeljak je Ministarstvo za branitelje postalo prva velika savezna agencija koja je zahtijevala od svojih zdravstvenih radnika da dobiju vakcine protiv COVID-19.

I tokom vikenda američki zdravstveni djelatnici priznali su da razmišljaju o promjeni preporuka savezne vlade o nošenju maski.

Delta varijanta je mutirani koronavirus koji se širi lakše od ostalih verzija. Prvi je put otkriven u Indiji, ali sada je identificiran širom svijeta.

Prošle su sedmice američki zdravstveni službenici rekli da delta varijanta čini 83 posto novih američkih slučajeva COVID-19 i zabilježili su 32 posto veći broj covid hospitalizacija  u odnosu na prethodnu sedmicu.

Porast slučajeva potaknuo je neke državne i lokalne dužnosnike da vrate smjernice zanošenje maski, čak i za vakcinisane Amerikance.

Bijela kuća slijedi smjernice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavljene u maju, u kojima se navodi da oni koji su vakcinisani ne moraju nositi maske u zatvorenom.

I CDC je prošlog ponedjeljka savjetovao Amerikance da ne putuju u Ujedinjeno Kraljevstvo zbog naglog porasta slučajeva koronavrusa u Britaniji.

Većina kontinentalne Evrope ublažila je ograničenja za Amerikance koji su vakcinisani, iako Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje zahtijeva karantin za većinu putnika koji dolaze iz SAD-a.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom