Svijet     | 27.07.2021. 07:41 |

Victoria ukida covid blokadu, broj novih infekcija u Sydneyu se povećava

FENA Internet

CANBERRA / SYDNEY, 27. jula  (FENA) - Australijska država Victoria ukinut će strogu blokadu nakon suzbijanja širenja COVID-19, dok se susjedni Novi Južni Wales suočava s proširenjem ograničenja nakon što je broj novozaraženih dostigao maksimume  u poređenju s brojkama u prethodnih 16 mjeseci.

Više od polovine od  ukupno 26 miliona stanovnika posljednjih je sedmica u blokadi nakon što je izbijanje vrlo zarazne varijante Delta zavladalo u glavnom gradu Novog Južnog Walesa u Sydneyu i proširilo se na tri države.

Novi Južni Wales izvijestio je o 172 slučaja COVID-19 u protekla 24 sata, u odnosu na 145 dan ranije, prenosi Reuters.

Premijerka Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian rekla je da će odluka hoće li se produžiti zaključavanje biti donesena ove sedmice. No, s manje od 13 posto  vakcinisanog stanovništva, očekuje se da će ostati restriktivne mjere.

"Znamo da smo pet sedmica  uložili u provedbi mjera i ne želimo protratiti sav dobar posao koji smo učinili preranim otvaranjem i ponovnim širenjem virusa", rekao je Berejiklian na konferenciji za medije.

Suprotno tome, država Victoria će većinu ograničenja nametnutih 15. maja ukinuti od srijede nakon što je zabilježila samo 10 novozaraženih  koji su već u karantinu.

Novi Južni Wales objavio je  kako  je 169 ljudi oboljelih od COVID-a  u bolnici , od čega 46 na intenzivnoj njezi.

Brzo traženje kontakata, čvrsta pravila socijalnog distanciranja i zaključavanja pomogli su Australiji da održi  broj infekcija koronavirusom  na niskom nivou, s nešto manje od 33.100 slučajeva i 920 smrtnih slučajeva otkako se pandemija prvi put pojavila početkom 2020. godine.

Međutim, izbijanje novih slučajeva zaraze  u Sydneyu posljednjih sedmica pokazuje porast hospitalizacija i 10 smrtnih slučajeva.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo