Bosna i Hercegovina     | 26.07.2021. 17:26 |

Video izložba 'Srebrenica: Naša priča' dostupna posjetiocima Memorijalnog centra

FENA Saopćenje

SREBRENICA, 26. jula (FENA) - Video izložba "Srebrenica: Naša priča" predstavljena je 7. jula kao dio zvaničnog programa obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici. Video izložba, smještena u prostoru bivše fabrike akumulatora, od ove sedmce je dostupna posjetiocima Memorijalnog centra i činit će stalnu postavku Muzeja.

Memorijalni centar Srebrenica posebnu pažnju pridaje svjedočanstvima usmene historije preživjelih svjedoka genocida. Ova izložba je rezultat dvogodišnjeg rada kroz različite istraživačke projekte, u okviru kojih je razvijena posebna metodologija bilježenja usmene historije, a koja ima za cilj da sačuva iskustva preživjelih.

Izložba se sastoji od 20 video priča koje prate glavne teme provedene kroz metodologiju usmene historije, te su hronološki poredane, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Video izložba priča usmene historije "Srebrenica: Naša priča" je realizirana zahvaljujući podršci Vlade Ujedinjenog Kraljevstva kroz projekt "Istina, dijalog, budućnost". U okviru realizacije video priča korišteni su materijali koje je Memorijalni centar pripremio kroz različite istraživačke projekte u saradnji s Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN BiH) i Muzejom ratnog djetinjstva.

Imajući u vidu da mnogi ne mogu lično posjetiti Memorijalni centar u Potočarima i pogledati video izložbu usmene historije, u narednom periodu video priče, titlovane na Engleskom jeziku, će biti javno dostupne na zvaničnom You Tube kanalu Memorijalnog centra https://www.youtube.com/channel/UCN1D8DeSaj1YCuV49QFDRfw.

Od danas je moguće pogledati video priču pod nazivom "Mjesta masovnih pogubljenja", u kojoj preživjeli svjedoci govore o nevjerovatnom načinu na koji su preživjeli strijeljanje.

Važno je napomenuti da su ubijanja započela već 11. jula navečer u Potočarima.

Organizirano masovno smaknuće svih zarobljenih muškaraca odvijalo se od 13. do 16. jula na teritoriji općina Bratunac i Zvornik. Pet velikih stratišta u Zvorniku su škola u zaseoku Grbavci i livada u obližnjem mjestu Orahovac, škola i brana u Petkovcima, vojna ekonomija Branjevo, Dom kulture u Pilici i Kozluk.

Najveće pojedinačno masovno stratište u Bratuncu bio je magacin Poljoprivredne zadruge u Kravici.

Video priču u kojoj preživjeli svjedoci govore o svim navedenim mjestima možete pogledati na linku https://www.youtube.com/watch?v=IPhKUr0k-Bg

 

 

 

 

                                                              

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana