Kultura     | 26.07.2021. 11:08 |

BZK 'Preporod' u Trebinju organizirao izložbu bošnjačke pobožne poezije

FENA Saopćenje

TREBINJE, 26. srpnja (FENA) - U sklopu manifestacije "Dani Preporoda" sinoć je u avliji Medžlisa Islamske zajednice u Trebinju otvorena izložba bošnjačke pobožne poezije koju su organizirali Bošnjačka zajednica kulture (BZK) "Preporod" Regionalno društvo Hercegovina i Medžlis Islamske zajednice Trebinje.

U obraćanju prisutnim hafiz Sadik ef. Fazlagić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje izrazio je zadovoljstvo što je ova izložba svoje prvo predstavljanje javnosti u Hercegovini imala upravo u Trebinju.

"Raduje nas što smo s BZK 'Preporod' Regionalno društvo Hercegovina otvorili aktivnu suradnju koja će u narednom periodu biti znatno aktivnija što je svakako potrebno ljudima koji žive na ovom području", kazao je hafiz Sadik ef. Fazlagić.

Predsjednik BZK "Preporod" Regionalno društvo Hercegovina Harun Hasanagić rekao je kako se izložbom bošnjačke pobožne poezije u Trebinju završava ovogodišnja manifestacija "Dani Preporoda" koja je organizirana u četiri bosansko-hercegovačka grada - Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Trebinju.

"Jako nas raduje činjenica da je jedna od prvih aktivnosti BZK 'Preporod' Regionalno društvo Hercegovina realizirana upravo u Trebinju. Time smo iskazali svoje namjeru da dio naših aktivnosti radimo na području istočne i zapadne Hercegovine", poručio je Hasanagić.

Govoreći o izložbi, prof. dr. Edim Šator naglasio je kako je poezija uvijek prodirala glasnije i jasnije do čovjeka, ali je uvijek bilo i onih u čije glineno uho se nije mogla zabiti prava riječ, ističući kako je poezija po svojoj prirodi okrenuta sva čovjeku.

Šator je podsjetio kako je književnost sastavni dio kulture identiteta jednog naroda, ali i izraz njegove duhovnosti i unutrašnje potrebe čovjeka da s drugim podjeli svoj pogled na svijet.

"Na ovoj izložbi vidimo da je od druge polovine 16. stoljeća, pa sve do suvremenog doba pjesnike okupirala tema odnosa čovjeka i Boga. To vidimo već u srednjem vijeku na lapidarnim spomenicima kulture, stećcima i to se nastavilo sve do danas. U ukupnoj bošnjačkoj književnosti i kulturi, pa tako i u bošnjačkoj pobožnoj poeziji nastaju naročita poetska ostvarenja, tj. osobne kreaciji susretanja i preplitanja čitavih tradicija muslimanskog orijenta i europskog zapada koji se rijetko gdje viđa bilo gdje drugo", zaključio je Šator.

Zamjenik predsjednika BZK "Preporod" Regionalno društvo Hercegovina Amir Kadribegović podsjetio je prisutne kako je Preporod, prije četiri dana u Mostaru organizirao bajramski koncert kojim se iz tog grada poslala jasna poruka prijateljstva.

"Želimo s vama dragi Trebinjci graditi upravo takve međusobne, ljudske i multietničke odnose, ali prije svega prijateljstvo. Želimo da vi dolazite u Mostar i ostatak Hercegovine, odnosno BiH, da s nama dijelite svoje radosti, kao i da mi dolazimo vama u goste u razmjeni najboljih i najljepših trenutaka", istaknuo je Kadribegović.

Izložba bošnjačke pobožne poezije nakon Trebinja krenut će na svoje putovanje po hercegovačkim općinama i gradovima, navode iz BZK "Preporod" Regionalno društvo Hercegovina.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana