Svijet     | 24.07.2021. 12:25 |

Kina uvela recipročne sankcije protiv američkih zvaničnika

FENA Internet

PEKING, 24. jula (FENA) - Kina je uvela sankcije protiv sedam najviših američkih zvaničnika i organizacija u znak odmazde zbog mjera koje je Washington poduzeo protiv kineskih državljana u Hong Kongu, navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova u petak.

Na crnoj listi Pekinga bili su bivši američki sekretar za trgovinu Wilbur Ross, šef američko-kineske Komisije za ekonomski i sigurnosni pregled (USCC), Carolyn Bartholomew, nevladino hongkonško Demokratsko vijeće i Sophie Richardson, kineska direktorica Human Rights Watch-a.

Ranije ovog mjeseca, Washington je obećao podršku prodemokratskoj opoziciji u Hong Kongu i uveo sankcije protiv sedam kineskih vladinih zvaničnika. Takođe je upozorio kompanije da je poslovanje u Hong Kongu sve rizičnije, podsjeća dpa.

Namećući svoje nove kazne, Kina je primijenila zakon koji je nedavno donijela za borbu protiv stranih sankcija. Precizni detalji sankcija nisu navedeni.

Taj potez uslijedio je prije planirane posjete Kini u nedjelju zamjenice američke državne sekretarke Wendy Sherman. Ona će postati najviša američka zvaničnica koja je posjetila Kinu otkako je Joe Biden postao predsjednik.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom