Svijet     | 23.07.2021. 16:04 |

U klizištima poginulo 36 osoba, na desetine nestalih u Indiji

FENA Internet

MUMBAI, 23. jula (FENA) – Tridesetšest osoba poginulo je pod klizištima izazvanim monsunskim kišama na zapadu Indije, saopćile su danas vlasti.

Skoro 40 osoba je nestalo pod klizištima u četvrtak navečer u oblasti Raigad savezne države Maharashtra, južno od indijske finansijske prijestonice Mumbaija.

- Najmanje 35 do 40  osoba još se vode kao zarobljeni pod klizištima, i mi pokušavamo da ih spasimo – izjavio je lokalni zvaničnik.         

U drugim djelovima države, najmanje 15 osoba također se vode kao nestali.

Mornarica i zrakoplovstvo pokrenuli su zajedničke spasilačke napore nakon što su obilne kiše izazvale poplave, ali su njihove operacije ometene klizištima koja su blokirala ceste, među kojima i glavni autoput između Mumbaija i Goe.

Nivo vode porastao je za 3,5 metara u dijelovima Chipluna, grada koji se nalazi oko 250 kilometara od Mumbaija, nakon 24 sata neprekidnih kišnih padavina koje su uzrokovale izlivanje rijeke Vashishti iz korita, plaveći ceste i domove.

Indijska mornarica razmjestila je sedam spasilačkih timova opremljenih gumenim čamcima i pojasevima za spasavanje u ugrožene regije, skupa s roniocima i helikopterima za izvlačenje mještana iz odsječenih djelova države.

Pod klizištem u susjednom gradu Khedu povrijeđeno je deset osoba, navodi se u saopćenju državne vlade.

- Još 10 do 15 osoba najvjerovatnije je zarobljeno pod ruševinama - dodaje se u saopćenju.         

Indijski meteorološki zavod objavio je crveno upozorenje za nekoliko regija u državi, navodeći da će se obilne kiše nastaviti padati i narednih nekoliko dana, prenosi AFP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo