Bosna i Hercegovina     | 23.07.2021. 13:21 |

IGK: Inzkova odluka je civilizacijska, utemeljena na presudama Haškog tribunala

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. jula (FENA) - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pozdravlja odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da izvrši dopune o Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

- Ova civilizacijska odluka je utemeljena na presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji su van svake razumne sumnje utvrdile postojanje zločina genocida u BiH , odnosno genocida u Srebrenici. Ova ljudska odluka je takođe utemeljena na naučno istraživačkim činjenicama velikog broja najistaknutijih svjetskih istraživača i istraživačkih institucija. Duboko humna odluka je na kraju utemeljena i na odlukama velikog broja parlamenta država u čitavom svijetu - stoji u saopćenju IGK-a.

Iz Instituta navode da negiranje genocida uzrokuje patnju preživjelim žrtvama i njihovim porodicama i onemogućava izgradnju mira, stvaranje povjerenja, potiče podjele i otežava proces euroatlanskih integracija BiH .

- Naši postupci ne mogu da vrate one koji su ubijeni u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu, niti mogu izbrisati sva stradanja uzrokovana genocidom, brutalnim etničkim čišćenjem, opsadom civilnog stanovništva, koncentracionim logorima i kućama za silovanje, jer sve se to dešavalo u srcu Evrope i u vrijeme globalnog mira. Međutim, ono što možemo i što smo dužni učiniti jeste da omogućimo krivično sankcionisanje onih koji su počinili ova gnusna djela tokom agresije i genocida u Republici BiH te onih koji poriču da se ovaj genocid desio - navodi se.

IGK ističe da svako negiranje genocida u BiH i Srebrenici mora biti kažnjeno, jer je negiranje prvi korak ka činjenju novih genocida. Najčešće i motivi poricanja bosanskog genocida, odnosno genocida u Srebrenici su ideologija i politika, odnosno trud da se pojedinci, organizacije, a u nekim slučajevima i država Srbija, oslobode odgovornosti, a samim tim i moralno-političkih posljedica vlastitog učešća u genocidu. 

IGK smatra da Odluka visokog predstavnika u BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida daje veliki doprinos podizanju svijesti protiv negiranja genocida i tako čini prvi korak ka prevenciji budućih genocida u BiH .

- Krivično sankcionisanje bosanskog genocida, odnosno genocida u Srebrenici nije samo obaveza po sudskim odlukama međunarodnih i nacionalnih sudova, nego i uslov za izgradnju otvorenog i pravednog društva u BiH . Svako negiranje bosanskog genocida, odnosno genocida u Srebrenici predstavlja neprihvatljivo i nedopustivo ugrožavanje mira, slobode i sigurnosti naroda i građana BiH. Svaka rehabilitacija ideja i ideologija koje opravdavaju genocid i njegove izvršioce predstavljaju nove zločine koji moraju biti kažnjeni - navodi se u saopćenju.

Uz uvjerenje da smo na putu ka zaštiti ljudskih prava, dostojanstva svakog čovjeka i promocije univerzalnih prava građana i naroda BiH, Institut izražava zahvalnost i poštovanje prema odluci visokog predstavnika u BiH.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!