Bosna i Hercegovina     | 23.07.2021. 12:44 |

Magazinović o Inzkovoj odluci: Ovakva odluka je bila neophodna

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 23. jula (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović (SDPBiH) je izjavio Feni da je očekivao i pozdravlja odluku visokog predstavnika da  nametne dopune Kaznenog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. 

Kaže da mu je žao i osjeća neku vrstu stida što institucije BiH nemaju kapacitet i nisu je do sada donijele i " zavisimo od toga da to uradi međunarodna zajednica".

- S druge strane, osjećam zadovoljstvo što će nam ova odluka pomoći da postanemo bar za korak bliže civilizovanom svijetu - kazao je Magazinović.

Po njegovim riječima, u BiH su prisutne vrlo retrogradne politike koje su spremne čak i negirati pravno utemeljeni genocid i presuđeni, koje se na brutalan način poigravaju sa emocijama porodica žrtava.

- Zbog toga je jedna ovakva odluka bila neophodna. Jasno je sasvim da je Valentin Inzko dobio 'zeleno svjetlo' za ovakvu odluku i da ovo nije njegova odluka u individualnom kapacitetu, nego da iza nje stoje moderan i progresivni svijet, prije svega Evropska unija i Sjedinjene Američke Države - kazao je Magazinović.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'