Sport     | 23.07.2021. 13:34 |

Olimpijske igre u Tokiju - Više od 11.000 sportaša takmičit će se za 339 medalja

FENA Internet

TOKIO, 23. jula (FENA) - Kontraverzne Olimpijske igre u Tokiju 2020, koje je godinu dana odgodila pandemija koronavirusa,  danas otvara japanski car Naruhito na posve praznom stadionu, unatoč velikim negodovanjima javnosti, prenosi dpa.

Pandemija je natjerala organizatore da zabrane navijačima da prisustvuju gotovo svim događanjima, dok su se i strani zvaničnici uglavnom držali podalje - iako se očekivalo da će francuski predsjednik Emmanuel Macron i prva dama SAD-a Jill Biden biti među 950 dopuštenih VIP gostiju.

Više od 11.000 sportaša takmičit će se za 339 medalja u 50 disciplina i 33 sporta u sljedeće dvije sedmice. Međutim ono što bi moglo privući veću pažnju u određivanju uspjeha ili neuspjeha Igara mogle bi biti broj novih slučajeva koronavirusa povezan s Olimpijskim igrama.

Sportaši smiju trenirati i takmičiti se ako budu negativni na koronavirus, bez obzira da li su imali bliski kontakt s zaraženim, ali za one koji su pozitivni, propada nekoliko godina mukotrpnog rada - i čitav život iz snova.

Japanski premijer Yoshihide Suga rekao je u videu na Twitteru da želi da učesnici koji se takmiče "u potpunosti pokažu svoje sposobnosti i pokažu svoje najbolje izdanje”.

- Pogled na sportaše koji teže da budu najbolji na svijetu daje snove i hrabrost mladima i djeci i pokreće ih – rekao je.

Ali razni sportaši – uključujući i tri takmičara iz Češke - već nisu u mogućnosti da učestvuju jer su suočeni s danima izolacije zbog pozitivnog testa na koronavirus uprkos strogim higijenskim mjerama.

Čak i ceremonija koja je obično jedinstvena šansa za zemlju domaćina da svoju historiju i vrijednosti pokaže cijelom svijetu - nije izbjegla poteškoće jer je kreativni direktor Kentaro Kobayashi ove sedmice dobio otkaz zbog šale o holokaustu tokom humoristične emisije 1998. godine.

Japanska ikona Naomi Osaka vraća se na teniski teren nakon pauze koju je napravila zbog svog mentalnog zdravlja, a Srbijanac Novak Đoković mogao bi poduzeti još jedan korak ka nezapamćenoj zlatnoj medalji u muškoj kategoriji.

Amerikanci Caleb Dressel i Simone Biles nastojat će potvrditi svoju veličinu u plivanju i gimnastici, dok bi švedska zvijezda Armand Duplantis mogao postići nove uspjehe u skoku s motkom.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo