Bosna i Hercegovina     | 22.07.2021. 18:24 |

Počela Ljetna škola u organizaciji Mirovne akademije iz Sarajeva

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 22. jula (FENA) - Dvadeset i šest učesnika i učesnica iz Bosne i Hercegovine (BiH), regije i svijeta od ponedjeljka, 19. jula 2021. godine putem Zoom online platforme pohađaju ljetnu školu u čijem fokusu je učenje o praksama izgradnje mira iz perspektive različitih podjeljenjih društava.

Ljetnu školu organizira Mirovna akademija, nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu u saradnji sa Manchester Univerzitetom iz Velike Britanije.

Modalitete izgradnje mira u podjeljenim društvima, izučavat će tokom ove ljetne škole studenti, aktivisti, istraživači i novinari iz BiH, Srbije, Njemačke, Kolumbije, Indije, Filipina, Tajlanda, Holandije, Bugarske, Ugande i Hrvatske, koji rade u oblastima izgradnje mira, suočavanja sa prošlošću i zaštite ljudskih prava, saopćeno je iz Mirovne akademije.

Ova jedinstvena ljetna škola, koja će trajati do 3. septembra ove godine, podijeljena je u šest različitih modula. Predavači su Emily Stanton (Community Relations in Schools, Belfast), Zlatiborka Popov Momčinović (Univerzitet u Istočnom Sarajevu), Jasmin Ramović (Univerzitet u Manchesteru),  Michelle Parlevliet, (Associate, Conciliation Resources; Senior Associate, Reos Partners) i Louis Monroy Santander (Pontificia Universidad Javeriana, Bogota).

Organizaciju ljetne škole finansijski je podržao Evropski konzorcij za politička istraživanja/European Consortium for Political Research (ECPR). 

Mirovna akademija već više od 13 godina nastoji povezivati akademske koncepte u oblasti izgradnje mira sa aktivističkim praksama i tako doprinijeti stvaranju dugotrajnog i održivog mira u BiH.

Više informacija o Mirovnoj akademiji dostupno je na web stranici www.mirovna-akademija.org.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana