Sport

Tedros: Rizik od zaraze je neizbježan na tokijskoj olimpijadi

Internet

TOKIO, 21. jula (FENA) – O tokijskoj olimpijadi ne bi se trebalo suditi po broju zaraženih od COVID-19 koji bi se mogao pojaviti, jer je eliminiranje rizika nemoguće, poručio je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sportskim zvaničnicima u Japanu.

- Ono što je najbitnije jeste način na koji se suočavamo sa zarazom – izjavio je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u govoru na sastanku Međunarodnog olimpijskog komiteta.         

- Stepen uspjeha u tome je da osiguramo, da se svaki slučaj identificira, izolira, prati, da se o njemu vodi briga što je moguće brže i da se transmisija  prekine – kazao je.

Broj zaraženih od COVID-19 povezan s igrama u Japanu ovog mjeseca, u srijedu je iznosio 79 , dok je još međunarodnih sportista testirano pozitivno u matičnim zemljama i onemogućeno im je putovanje.

- Stopa  uspjeha u narednih 14 dana nije nula slučajeva - kazao je Tedros, naglašavajući da su sportisti koj su već testirani pozitivno u Japanu, među kojima i sportisti u Olimpijskom selu u Tokijskom zalivu, bili veći dio od 11.000 takmičara koji će ostati u Tokiju, prenosi AP.

 

(FENA) D. V.