Svijet     | 21.07.2021. 08:02 |

Sjeverna Koreja uvozi duhansko lišće iz Kine uprkos zakonu o zabrani pušenja

FENA Internet

PYONGYANG, 21. jula (FENA) - Sjeverna Koreja je nastavila uvoziti lišće duhana iz Kine, iako je Pyongyang zabranio pušenje u cijeloj zemlji na javnim mjestima od kraja prošle godine.

Sjeverna Koreja zatvorila je granice s Kinom i Rusijom od početka 2020. godine kao odgovor na pandemiju koronavirusa, no najnoviji podaci objavljeni u utorak pokazuju kako se cigarete u Sjevernoj Koreji smatraju potrebom i stoga se duhan mora uvoziti, prenosi agencija Kyodo.

Analitičari kažu da su državna poduzeća u zemlji kupila duhansko lišće iz Kine, a ukupna prodaja čini oko 30 posto kineskog izvoza tog proizvoda u junu.

U novembru   je Sjeverna Koreja donijela "zakon o zabrani duhana". Pooštrene su pravne i socijalne kontrole proizvodnje i prodaje cigareta, dok su izrečene kazne onima koji krše zakon.

U međuvremenu, na sastanku vladajuće stranke u junu, sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un rekao je da se situacija s hranom u državi "zaoštrava", jer je poljoprivredni sektor zemlje prošle godine bio devastiran snažnim tajfunima i poplavama.

Međutim, čini se da Sjeverna Koreja prošlog mjeseca nije uvozila prehrambene proizvode iz Kine, dok je od susjeda nabavila gumu, hemijske i proizvode od plastike. Kina je u ekonomskom smislu najbliži i najuticajniji saveznik Pyongyanga.

Dva mjeseca, počev od marta,  Sjeverna Koreja uvozila je hemijsko đubrivo i srodne proizvode iz Kine. Sjeverna Koreja zavisi o Kini u više od 90 posto svoje trgovine.

Sjeverna Koreja objavila  je ranije ove godine u izvještaju Ujedinjenim narodima da se suočila s najgorom krizom hrane u više od deset godina.

Službeni mediji Sjeverne Koreje izvijestili su da se u zemlji nastavljaju ekstremne vrućine, pozivajući na oprez protiv toplotnog udara. Neki stručnjaci upozoravaju da bi suša zadala dodatni udarac nacionalnom poljoprivrednom sektoru.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo