Magazin     | 21.07.2021. 08:04 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 21. srpnja (FENA) - 

- 1542. Papa Pavao III uspostavio inkviziciju - kongregaciju kardinala s ovlaštenjima da progone jeretike kako bi pojačao borbu protiv protestantizma.

- 1718. Zaključen Požarevački mir između Turske, Austrije i Mletačke republike, nakon turskog poraza u ratu 1714.-1718. Tim mirom Turska je prepustila Austriji sjevernu Srbiju, južno od Save, Banat i dio Srema.

- 1774. Sklopljen Kučuk-kajnardžijski mir, kojim je okončan rat Rusije i Turske 1768.- 1774., u kojem je turska vojska doživjela niz poraza. Rusija je dobila Krim i pravo pokroviteljstva nad hrišćanskim podanicima u Turskom carstvu.

- 1798. Napoleon Bonaparta je, nakon pobjede u bici kod piramida, zavladao Egiptom.

- 1811. Rođen Dimitrije Demeter, hrvatski književnik i kazališni djelatnik, pjesnik, pripovjedač i dramski pisac te član Ilirskog pokreta zaslužan za razvoj novijega hrvatskog kazališta, pisac brojnih pripovijetki, feljtona, književnih i kazališnih kritika. 

- 1816. Rođen Paul Julius von Reuter, osnivač britanske novinske agencije Reuters.

- 1820. Danski fizičar Hans Christian Orsted predstavio je svoje otkriće - elektromagnetizam.

- 1899. Rođen Ernest Hemingway, američki književnik, dobitnik Nobelove i Pulitzerove nagrade, sudionik I. i II. svjetskog kao i Španjolskog građanskog rata, pisac osobitog stila koji je uvelike utjecao na američke kolege iz tog vremena.

- 1904. Završena gradnja Transibirske željeznice od Moskve do Nahotke kod Vladivostoka najduže u svijetu, duge 9.300 kilometara.

- 1921. U Delnicama ubijen Milorad Drašković, ministar unutarnjih poslova Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Atentat je, u znak prosvjeda zbog donošenja Obznane, zakona kojim je zabranjen rad komunističkoj i drugim ljevičarskim partijama, izvršio Alija Alijagić, pripadnik ljevičarske organizacije Crvena pravda.

- 1940. U baltičkim državama Litvaniji, Letoniji i Estoniji uspostavljena je sovjetska vlast.

- 1960. U Cejlonu, Šri Lanka, Sirimavo Bandaranaike postala prva žena predsjednik vlade u svijetu, naslijedivši supruga Solomona ubijenog u atentatu.

- 1974. Grčka prihvatila rezoluciju UN-a o prekidu vatre na Kipru, jedan dan nakon turske invazije. Narednog dana istu rezoluciju prihvatila je i Turska.

- 1983. U Poljskoj je ukinuto ratno stanje, uvedeno u prosincu 1981. godine.

- 1985. Umro pisac Aleksandar Vučo, rodonačelnik moderne poezije za djecu u srpskoj književnosti, pripadnik pokreta nadrealista.

- 1993. U poplavama i klizištima, prouzrokovanim jednomjesečnim kišama, u Indiji, Bangladešu i Nepalu poginulo je oko 1.000 ljudi, a više milijuna je prinuđeno da napusti svoje domove.

- 1994. Ruski pisac Aleksandar Isajevič Solženjicin stigao u Moskvu nakon dvomjesečnog putovanja po Rusiji, iz koje je prije 20 godina otišao u egzil.

- 1998. Umro Alan Shepard, američki astronaut, prvi Amerikanac koji je poletio u svemir (1961.) i jedini čovjek koji je igrao golf na Mjesecu.

- 2008. U Beogradu uhićen bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić i izručen Tribunalu pred kojim je optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici, te za progon i druge zločine. Na 40 godina zatvora osuđen je 24. ožujka 2016. godine.

- 2008. Umro Adil Zulfikarpašić, bosankohercegovački vakif, intelektualac, političar, biznismen i mecena. Osnovao je 1988. Bošnjački institut.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost