Svijet     | 20.07.2021. 13:55 |

Pandemijske restrikcije umanjile rizik od opasnih stampeda tokom hadža

FENA Internet

JAMARAT, 20. jula (FENA) - Restrikcije uvedene radi suzbijanja širenja COVID-19 tokom muslimanskog hodočašća hadža u Saudijskoj Arabiji također su umanjile rizik od smrtonosnih stampeda, saopćili su hodočasnici u utorak.

Prije pandemije, redovni godišnji ritual hadža obično je privlačio više od dva milona muslimanskih vjernika, izazivajući rizik od stvaranja masa koje dovode do  opasnih incidenata, od kojih je posljednji bio stampedo iz 2015. u kome su poginule stotine ljudi.

Samo limitirani broj hodočasnika s maskama preko lica bacao je, međutim, kamenčiće na zid koji simbolički predstavlja đavola – u tradicionalno najrizičnoj ceremoniji  hadža, tokom  obilježavanja praznika Eid al-Adha (Praznik žrtve).

Već drugu uzastopnu godinu, Saudijska Arabija je zabranila dolazak na hadž hodočasnicima iz inostranstva i dopustila je da samo 60.000 njenihh građana i stanovnika  učestvuju u hadžu.

Hodočasnici će se vratiti u Jamarat tokom naredna dva dana prije nego što nastave put u Meku kako bi se molili u Velikoj džamiji na kraju hadža, prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'