Bosna i Hercegovina     | 21.07.2021. 08:25 |

Puno posla za mostarske vatrogasce, u srpnju više od 100 intervencija (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 21. srpnja (FENA) - Ova godina za mostarske vatrogasce zahtjevnija je u odnosu na prethodne, a samo u mjesecu srpnju pripadnici Profesionalna vatrogasna postrojba (PVP) Grada Mostara imali su više od stotinu intervencija.

- Uzrok tome je vrijeme. Klima ove godine je suša, ima puno manje padalina, temperature su iznimno visoke, a goriva materija je ogromna i to rezultira većim brojem intervencija. Samo u ovom mjesecu PVP Mostar do sada je imao 110 intervencija, a onaj dan kada je Mostar bio najtopliji u Europi imali smo 11 intervencija - kazao je u razgovoru za Fenu zapovjednik PVP-a Mostar Petar Jurić.

Trenutno je u ovoj vatrogasnoj postrojbi stalno zaposlen 71 djelatnik.

- To su djelatnici koji rade u smjenama, operativni radnici, automehaničari, električari, serviseri, dakle ukupno 71 zaposlenik, a po sistematizaciji bi nas trebalo biti 80. Osim toga u ovom trenutku imamo još 18 djelatnika, od kojih pet na određeno vrijeme i 13 po ugovoru o djelu koje je Grad Mostar primio za ljetni period, odnosno period pojačane požarne aktivnosti. To grad učini svake godine, s tim da je ove godine primljeno najviše djelatnika do sada, i bez tih ljudi mi ne bismo mogli odgovoriti na sve poslove koji nas čekaju u ljetnom periodu - kazao je Jurić.

Obuka gasitelja i modernizacija voznog parka

Naglasio je kako Profesionalna vatrogasna postrojba Mostara svakodnevno provodi edukaciju vatrogasaca na osnovnoj razini.

- Stvarno smo zainteresirani slati naše ljude, naročito one mlađe koje primamo, na edukacije u neke malo veće centre. Edukacija je nešto što je neophodno i što se mora raditi svakodnevno i u što se mora ulagati, a za ono što mi nemamo ovdje moramo slati ljude na obuku tamo gdje su bolji uvjeti. Odvajamo i sredstva za tu namjenu i samo mogu reći da nisam baš zadovoljan učestalošću odlazaka naših vatrogasaca na obuke u veće centre - naveo je zapovjednik PVP-a Mostar.

Osvrćući se na tehničku opremljenost mostarskih vatrogasaca, Jurić je istaknuo kako su zadnjih godina napravljeni prvi koraci ka modernizaciji voznog parka.

- Prije sedam-osam godina bili smo u izuzetno teškoj situaciji kada su vatrogasna vozila u pitanju. Vozni park u tom periodu bio je veoma star, dotrajao i podložan kvarovima, pa se onda krenulo u njegovo obnavljanje po prioritetima. Obnovljena su navalna i tehnička vozila, a sada su na red došle vatrogasne autocisterne. Grad Mostar je kupio četiri, a Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a nam je donirala tri vatrogasna vozila, tako da smo se u tom segmentu dobro pokrili. Vatrogasne cisterne su nam akutan problem. Najmlađa koju imamo je 1984. godište, a ima i stariji sve tamo do 1965. godišta - kazao je zapovjednik PVP-a Mostar.

Dodao je kako će krajem ove i početkom sljedeće godine i taj segment u znatnoj mjeri biti obnovljen.

- Još ovo ljeto morat ćemo izdržati s ovim starim vatrogasnim cisternama, ali i taj problem će uskoro biti riješen. Kruna svega su autoljestve, koje Mostar iznimno treba, jer mi sada radimo s autoljestvama proizvedenim 1968. godine i koje su puno više pokvarene nego ispravne, generalno rečeno nisu upotrebljive, i to nam je izuzetno bitno i potrebno. Što se tiče osobne i skupne vatrogasne opreme tu svake godine činimo iskorake, a sve ovo ne znači da smo zadovoljni i da je sve na nekoj zadovoljavajućoj razini, ali napredujemo, idemo korak po korak i ako nastavimo ovim tempom mislim da ćemo za 5-6 godina moći reći da smo na nekim zadovoljavajućim razinama što se tiče vatrogasne tehnike i opreme - kazao je Jurić.

Centar vatrogasnih zračnih snaga

Kada su u pitanju veliki šumski požari i spremnost PVP-a Mostar da se bori s njima, zapovjednik mostarskih vatrogasaca istaknuo je kako bi najbolje rješenje bila uspostava posebne jedinice za gašenje požara iz zraka.

- Imamo ogromne štete zbog toga što ne možemo gasiti požare na nepristupačnim terenima i onima koji su kontaminirani minsko-eksplozivnim sredstvima, a takvih u okolici Mostara, nažalost, ima iznimno puno. Ono s čime sada raspolažemo, odnosno što možemo koristiti, su dva helikoptera Oružanih snaga BiH, koji također nisu baš u nekom reprezentativnom stanju, a osim toga procedure korištenja tih helikoptera su iznimno komplicirane što nije učinkovito. Na primjer ako imamo potrebu za zračnim snagama, učinak možemo očekivati ako nam one dođu taj dan ili najkasnije sutradan, a ako zračne snage dođu za dva-tri dana učinak je zanemariv, a troškovi su ogromni. Ono što imamo moramo bolje iskoristiti, a Mostar ima svu infrastrukturu i potrebne uvjete da se u njemu napravi neki centar vatrogasnih zračnih snaga - istaknuo je Jurić.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6225

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1xOCGFXCD20RiE_qccc-ATSqP41rSFw0V?usp=sharing

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!