Svijet     | 20.07.2021. 10:06 |

U požaru na sjeverozapadu SAD-a izgorjelo područje veličine Los Angelesa

FENA Internet

SALEM, 20. srpnja (FENA) - U američkoj saveznoj državi Oregon, u najvećem aktivnom požaru u zemlji izgorjelo je više od 300.000 hektara, zbog čega je naređena evakuacija tisuća ljudi.

Preko 2.000 vatrogasaca bori se s takozvanom vatrom Bootleg - jednim od najvećih požara u povijesti Oregona. Od početka 6. srpnja već je spržio područje veličine Los Angelesa.

To je jedan od više od 80 velikih požara koji bjesne u 13 američkih država, potaknuti vrućinama i jakim vjetrom. Mnogi znanstvenici kažu da klimatske promjene povećavaju rizik od vrućeg i suhog vremena koje će vjerojatno potaknuti šumske požare. Svijet se već zagrijao za oko 1,2 stupnja Celzija od početka industrijske ere, a temperature će rasti ako vlade diljem svijeta ne naprave velike promjene u smanjivanju zagađenja.

Požar Bootleg u Oregonu, nazvan po obližnjem izvoru, prisilio je najmanje 2.000 stanovnika iz uglavnom ruralnih područja da napuste svoje domove, javlja BBC.

Do sada je uništeno najmanje 160 domova i zgrada. Vlasti su priopćile da je obuzdana četvrtina opsega požara.

Oregon je američka savezna država na pacifičkom sjeverozapadu te zemlje, području koje je trenutačno najviše pogođeno požarima.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo