Svijet     | 20.07.2021. 10:11 |

Erdogan traži američku podršku za tursku misiju na kabulskom aerodromu

FENA Internet

NIKOZIJA, 20. jula (FENA)  - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je pozvao Sjedinjene Države da ispune „uslove“, među kojima su finansijska, logistička i diplomatska podrška, kako bi Turska mogla upravljati i održavati kabulski aerodrom nakon povlačenja stranih vojnika iz Afganistana.

Turska je ponudila da pošalje vojnike na aerodrom nakon potpunog povlačenja i u razgovorima je sa Sjedinjenim Državama nekoliko sedmica.

Talibani, koji su ostvarili teritorijalne pomake nakon objave povlačenja stranih snaga pod američkim vodstvom, upozorili su Tursku protiv toga.

Erdogan je, govoreći na sjevernom Kipru, priznao da talibani imaju rezerviranost prema tom planu, ali je kazao da će Turska ipak pokrenuti tu misiju sve dok Sjedinjene Države, njen NATO partner, ne ispune tri konkretna turska zahtjeva.

- Ukoliko se ti uslovi ispune, planiramo preuzeti upravu nad kabulskim aerodromom - kazao je on, navodeći diplomatsku podršku Turskoj, kao i američku predaju objekata i logističke opreme  u Afganistanu.

-   Bit će ozbiljnih finansijskih i administrativnih poteškoća. Sjedinjene Države pružit će neophodnu podršku Turskoj po tom pitanju - izjavio je Erdogan nakon što je prisustvovao jutarnjoj molitvi za muslimanski praznik Kurban-bajram.

Turska se nada da će misija na aerodromu pomoći u ublažavanju napetosti sa Sjedinjenim Državama na nekoliko frontova, uključujući i tursku nabavku ruskih sistema protruraketne odbrane S-400.

Talibani su vladali Afganistanom  od 1996 do 2001., i bore se posljednjih 20 godina da protjeraju strane snage, svrgnu prozapadnu vladu u Kabulu i ponovo uvedu radikalni režim.

Talibani, obodreni najavom odlaska stranih snaga do septembarskog roka, nazvali su turski plan neodgovornim. Ankara i ostale prijestonice tvrde da aerodrom mora ostati otvoren  kako bi se održale diplomatske misije u Kabulu.

Prije odlaska na Kipar u ponedjeljak, Erdogan je izjavio da talibani moraju „okončati okupaciju“. Danas je kazao da razgovori Turske i talibana mogu prevazići sve probleme i da bi trebali biti ležerniji nego prethodni razovori između SAD i talibana.

U okviru posjete, Erdogan je objavio planove izgradnje novog vladinog kompleksa kiparskih Turaka unutar dvodržavnog plana kome se protive Evropska unija, Grčka i međunarodno priznata vlada otoka kojom upravljaju kiparski Grci, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo