Bosna i Hercegovina     | 19.07.2021. 12:03 |

AMUS - Počela isplata tantijema autorima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. jula (FENA) - Asocijacija kompozitora - muzičkih stvaralaca (AMUS) počela je s isplatom tantijema autorima za 2021. godinu.

U vremenu globalne pandemije koja je, pored ugrožavanja zdravlja ljudi, izazvala i velike ekonomske posljedice, informacija da je AMUS uspio osigurati sredstva za isplatu tantijema prije svega će obradovati autore koji su, u poslovnom smislu, platili izuzetno visoku cijenu svih zabrana, ograničenja i restrikcija tokom pandemije.

Prema zvaničnim podacima Međunarodne konfederacije autora i kompozitora (CISAC), čiji je AMUS punopravni član od 2017. godine, u Izvještaju za 2020. navedeno je da je zbog globalne pandemije zabilježen gubitak 3.500.000.000 autorskih naknada, što je gubitak od 35 posto u odnosu na 2019. Ako gledamo zemlje okruženja, gubitak je možda i veći nego na globalnom nivou. 

Nažalost, ni AMUS nije bio izuzetak takvog negativnog trenda. Korisnici su AMUS-u uplatili značajno manje naknada za korištenje repertoara, iz razloga povezanih s pandemijom (zabrana izvođenja muzike uživo, smanjeni prihodi emitera od oglašivača, korištenje muzike na internetu besplatno i uz male iznose naknada...). 

Direktorica Stručne službe AMUS-a Lejla Trnčić je rekla da su i pored svih problema s kojim su se susretali u proteklom periodu, koji nisi bili vezani samo za  pandemiju, uspjeli osigurati sredstva za isplatu tantijema našim autorima, koji su u ovom vremenu, uz turizam, platili možda i najveću cijenu pandemije.

 - Nije bilo lako ni svim našim korisnicima, radio i TV emiterima, ugostiteljskim objektima, poslovno-prodajnim prostorima, jer su njihovi prihodi bili znatno umanjeni. Sve to je izravno vezano sa samim autorima i zato želim da se zahvalim svima onima koji imaju potpisan ugovor s AMUS-om što su i u ovom teškom vremenu poštovali svoje obaveze, jer muzika je proizvod autora i kao svaki drugi proizvod na tržištu ima svoju cijenu - dodala je Trnčić. 

AMUS je 2020. godine izvršio dvije isplate tantijema svojim članovima, nastavljajući praksu iz prethodnih godina iako je zakonska obaveza AMUS-a da vrši raspodjelu tantijema jednom godišnje, saopćeno je iz AMUS-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom