Bosna i Hercegovina     | 18.07.2021. 13:36 |

Čak 43 posto Crnogoraca vjeruje u zavjeru o cjepivima - istraživanje

FENA Internet

PODGORICA, 18. srpnja (FENA) - Četvero od deset građana Crne Gore (43 posto) vjeruje u globalnu teoriju zavjere da se zataškava šteta koju nanosi cjepivo kako bi farmaceutske kompanije mogle nastaviti s ostvarivanjem velikog profita širom svijeta.

 To je pokazalo istraživanje koje je u ožujku ove godine provela istraživačka agencija Ipsos, na nacionalno reprezentativnom uzorku, uz podršku Britanskog veleposlanstva u Podgorici i UNICEF-a.

 Da se informacije o štetnim efektima cjepiva namjerno kriju od javnosti smatra najviše građana u Južnoafričkoj republici (57%) i Nigeriji (55%), a najmanje u Danskoj (14%), Velikoj Britaniji (19%) i Australiji (20%) prema rezultatima međunarodnog istraživanja koje je, tijekom kolovoza  2020., provedeno u 25 najvećih zemalja svijeta uz podršku Sveučilište u Cambridgeu.

Među zemljama članicama Europske unije, najviše građana koji vjeruju u ovu teoriju zavjere ima u Grčkoj (39%) i Francuskoj (38%), dok je u SAD-u to slučaj s trećinom građana (33%).

U Crnoj Gori, u ovu teoriju zavjere češće vjeruju građani koji imaju samo osnovno ili obrazovanje niže od te razine, kao i oni koji ne vjeruju u znanost i nemaju povjerenja u zdravstvene institucije ni sveučilište.

Istraživanje u Crnoj Gori je pokazalo da ljudi koji vjeruju u teorije zavjere o cjepivima češće vjeruju i u teorije zavjere o koronavirusu, kao i da češće kažu da se ne bi cijepili protiv koronavirusa.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'