Ekonomija     | 18.07.2021. 12:18 |

'Zenicatrans' zbog Autobuske stanice Zenica podnio tužbu protiv Grada Zenica

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 18. jula (FENA) – Stečajni upravnik JKP "Zenicatrans-prevoz putnika“ d.d. Zenica u stečaju Samir Sunulahpašić iz Busovače podnio je 25. juna Općinskom sudu Zenica tužbu protiv Grada Zenice za utvrđivanje ništavnosti Ugovora po predmetu prava na nekretninu, kojim je 28. juna 2018. godine Grad izuzeo Autobusku stanicu Zenica iz vlasništva tog preduzeća - potvrdio je Sunulahpašić.

Navodi u izjavi Feni kako je tužbu podnio na osnovu odluke Odbora povjerilaca tog preduzeća, koji zahtjeva utvrđivanje ništavnosti tog procesa, a kojim je iz vlasništva preduzeća izuzeta poslovna zgrada površine 2.285 kvadratnih metara.

-Napominjem da je 20. maja ove godine održano i ispitno-izvještajno ročište, na kojem sam prezentirao da su povjerioci prijavili ukupna potraživanja od preduzeća u iznosu od 11.567.045,43 KM. Od tog su iznosa priznata potraživanja od 9.852.324,71 KM, dok su osporena potraživanja u iznosu od 1.714.720,60 KM - ističe Sunulahpašić.

Podsjeća da je procijenjena imovina tog preduzeća samo na iznos od oko 2.200.000 KM.

Pred Općinskim sudom Zenica, dodaje on, već se vodi i postupak radi "utvrđivanja izlučnog prava vlasništva nad nekretninama na lokaciji Šljivik u Zenici“, ukupne površine 8.474 kvadratna metra, od čega 4.057 kvadrata otpada na poslovnu zgradu, a ostatak od 4.417 kvadrata na zemljište uz tu zgradu.

-Moj osnovni cilj bio je uplata doprinosa za nezaposlenost za sve radnike, kako bi ostvarili pravo na novčanu pomoć sa biroa. To je i ostvareno. Drugi je cilj uvezivanje radnog staža radnicima, da bi mogli ostvariti i uslove za penziju te isplata obaveza prema ostalim povjeriocima, kojima su priznata potraživanja. To su Porezna uprava Federacije BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH te ostali povjerioci. Samo obaveze prema radnicima za uvezivanje radnog staža, za period 2012.-2020. godina iznose 4.500.000 KM - precizira Sunulahpašić.

Međutim, kako vrijednost imovine nije dovoljna za naplatu tih obaveza, najavljuje da će učiniti sve da se dođe do vrijednosti stečajne mase koja će biti dovoljna za isplatu tih obaveza.

-Tužba je i pokrenuta iz tih razloga. Neko te obaveze mora platiti, a Grad Zenica je sa udjelom od 83,719 posto većinski vlasnik preduzeća. Ostalo otpada da male dioničare - navodi Sunulahpašić.

Kaže i da je zasad samo iz medija upoznat da je Kantonalni sud Zenica, po nalogu Tužilaštva ZDK, donio "Rješenje o određivanju mjere osiguranja“, kojim se privremeno zabranjuje Gradu Zenica otuđenje i opterećenje nad nekretninom Autobuska stanica Zenica.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo