Bosna i Hercegovina     | 18.07.2021. 11:06 |

U KS-u sedam novozaraženih koronavirusom, nastavak vakcinacije u srijedu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. jula (FENA) - U Kantonu Sarajevo je u protekla 24 sata potvrđeno sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom od testiranih 387 osoba. Od Covid-19 infekcije oporavilo se deset osoba, a nije bilo preminulih.

Trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 25 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu deset, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 15.

Na respiratoru je jedan pacijent, dok kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koriste dva pacijenta.

Kanton Sarajevo danas bilježi 78 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 688 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 52.791 osoba zaražena koronavirusom i 51.426 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 11, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 18.

- Uprkos smanjenju broja novozaraženih, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo na poštovanje mjera lične zaštite – pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, održavanje fizičke distance 1,5 do dva metra, kao i higijena ruku. Posebno naglašavamo potrebu izbjegavanja dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period, kao i izbjegavanje gužvi i zatvorenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 18 pacijenata i nije bilo transporta na bolnička liječenja. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 164 PCR brisa.

Covid-pozivni centar zabilježio je 51 poziv, a obavljeno je 30 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u covid-ambulantama. U toku proteklog dana na Zetri je aplicirana 651 doza vakcina.

Danas, sutra i prekosutra neće biti vakcinacije. U ovim danima bit će održani sastanci operativnih timova zaduženih za provedbu vakcinacije, kao i čišćenje, dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija prostora u dvorani Zetra.

Nastavak procesa imunizacije planiran je u srijedu, 21. jula ove godine, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!