Bosna i Hercegovina     | 17.07.2021. 13:17 |

U BPK za šest godina 399 učenika manje u srednjim školama

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 17.jula (FENA) -  U proteklih šest godina broj upisanih učenika u srednje škole na  području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde manji je za 399 učenika, rečeno je na pres - konferenciji kantonalnog Pedagoškog zavoda.

Po riječima direktora Zavoda Admira Kurtovića, broj učenika u osnovnim i srednjim školama predstavlja izuzetno bitne parametre  za ovaj kanton.

Naglasio je da je u osnovnim školama  zabilježen dobar kontinuitet  broja upisane djece, o čemu svjedoči podatak da je u školskoj 2020/2021. godini u osnovnim školama  samo troje djece manje, u odnosu na period 2014/2015.godine

-Međutim,  zabrinjavajući parametar je daleko smanjen broj učenika u srednjim školama gdje smo u školskoj 2014/2015.godini  imali 1.184  učenika, a sada imamo 785 što je  399 učenika manje,  čime bi se trebali pozabaviti ne samo Pedagočki zavod i ministarstvo obrazovanja, nego generalno vlasti grada i kantona, kako bi sagledali u čemu je problem - smatra Kurtović.

Predstavljena je Analiza realizacije nastavnog procesa u prošloj  školskoj godini sa uporednom analizom podataka o broju učenika te uspjehu  u učenju i vladanju  u proteklih šest godina, a kako je istaknuto, riječ je o redovnoj analizi svih aspekata odgojno-obrazovnog procesa u osnovnim i srednjim školama, kako bi se stekao kvalitetan uvid u uvjete rada te planirale naredne aktivnosti.

Naglašeno je da je nastavni proces u školskoj 2020/2021.godini  realiziran u specifičnim uvjetima zbog pandemije, uz kombinaciju online modela, skraćene časove i poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Kurtović je napomenuo da su sve škole  na kraju školske 2020/2021.godine podnijele  izvještaje o realizaciji nastavnog procesa , ukazujući na poteškoće i dajući preporuke za poboljšanje i unaprjeđenje rada. Po njegovim riječima, bez obzira na poteškoće i različite modele organiziranja nastave, nastavni plan i program je u potpunosti realiziran za sve predmete, uz prilagođavanje metoda i oblika rada, a analizom izvještaja o uspjehu učenika u učenju i vladanju na kraju nastavne godine, može se zaključiti da je nastava u BPK realizirana uspješno.

-Ono što je primjetno u svim školama, nastavničkim vijećima i stručnim službama kao jedan od ključnih problema u realizaciji nastave, isticane su otežavajuće okolnosti i mjere, uz ostalo I  o smanjenju časa na 30 minuta. Nastavnicima je bilo stvarno teško da realizuju nastavu, bez obzira u kojem dijelu nastave govorimo kako o redovnom, tako i online modelu i to je nešto što mi izdvajamo kao preporuku da u narednom periodu možda pokušamo da vratimo trajanje časa na 45 minuta, s tim da bi se svakako morale ispoštovati epidemiološke mjere koje nalažu nadležne službe” – kazao je Kurtović.  

Na prostoru BPK Goražde osnovni odgoj i obrazovanje se realizira u šest redovnih osnovnih škola, jednoj osnovnoj muzičkoj školi i u tri srednje škole.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'