Svijet     | 17.07.2021. 12:42 |

Britanija zadržava obavezni karantin za vakcinisane putnike iz Francuske

FENA Internet

LONDON,  17. jula (FENA) - Britanija je saopćila u petak da ukida planirana ublažavanja mjera protiv širenja koronavirusa za posjetioce iz Francuske, koja bi trebala stupiti na snagu u ponedjeljak zbog kontinuiranog prisustva beta varijante koronavirusa prvi put uočene u Južnoj Africi.

Svi koji dolaze iz Francuske morat će ići u karantin u domu ili u drugom smještaju na deset dana, čak i ukoliko su u potpunosti vakcinisani, saopćilo je britansko ministarstvo zdravstva.

Zahtjev za karantinom bit će ukinut kako je i planirano u ponedjeljak za potpuno vakcinisane putnike iz drugih zemalja u britanskoj kategorizaciji rizičnih zemalja  od koronavirusa, koja uključuje većinu Evrope. Nešto više od dvije trećine odraslih Britanaca potpuno je vakcinisano.

Ponedjeljak označava kraj većine svih pravila za suzbijanje koronavirusa  u Engleskoj, uključujući  zakonsku obavezu nošenja maski. Putnici iz inostranstva, međutim, podliježu karantinu i testiranju na koronavirus.

- Uz ukidanje restrikcija u ponedjeljak širom zemlje, učinit ćemo sve što možemo kako bismo osigurali da se međunarodna putovanja obave što je sigurnije moguće i da zaštitimo naše granice od opasnosti unosa varijanti koronavirusa – izjavio je ministar zdravstva Sajid Javid, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'