Bosna i Hercegovina     | 16.07.2021. 15:19 |

Dodik s ambasadorima Meksika i Filipina o društveno-političkoj situaciji u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. jula (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik primio je u odvojenim susretima akreditivna pisma novoimenovanih nerezidentnih ambasadora Sjedinjenih Meksičkih Država za BiH Carlosa Isaure Felixa Corone i Republike Filipina za BiH Franka R. Cimafrance.

Tokom ceremonije predaja akreditivnih pisama je istaknuto da su bilateralni odnosi BiH i Sjedinjenih Meksičkih Država, te Republike Filipini dobri i prijateljski i da ima prostora za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa i saradnje.

U razgovoru s ambasadorom Meksika predsjedavajući Predsjedništva BiH informirao je ambasadora o aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u BiH, a sagovornici su razmijenili mišljenja i o situaciji u svijetu u vezi s pandemijom koronavirusa. Također je razgovarano o saradnji na međunarodnom planu i u međunarodnim organizacijama.

Ambasador Sjedinjenih Meksičkih Država je izrazio uvjerenje da će u svom mandatu raditi na unapređenju odnosa BiH i Meksika, uz podršku miru i stabilnosti BiH i cijeloj regiji.

Novoimenovani ambasador Filipina je u pozdravnom izlaganju na početku ceremonije iskazao opredjeljenje Filipina za jačanje bilateralne saradnje na svim poljima od zajedničkog interesa.

Predsjedavajući Dodik je podržao unapređenje saradnje dvije zemlje, posebno u oblasti ekonomije, a izražena su očekivanja da će potpisivanje bazičnih bilateralnih sporazuma i završetak pregovora o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša dati podstrek za daljnji razvoj prijateljskih odnosa i saradnje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je upoznao ambasadora Cimafranka s aktuelnom političkom situacijom u zemlji i procesom provođenja reformi na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Istaknuo je da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za evropske integracije, ali i da se zalaže za razvijanje saradnje i bilateralnih odnosa sa zemljama koje nisu članice EU, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta