Bosna i Hercegovina     | 16.07.2021. 11:42 |

Stabilnu epidemiološku sliku iskoristiti za analizu rada zdravstvenih ustanova

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 16. jula (FENA) - U Tuzlanskom kantonu epidemiološka situacija do ovog trenutka je stabilna i broj zaraženih u dnevnim izvještajima je jednocifren.

- Imamo stabilnu epidemiološku situaciju. Od broja testiranih 1,36 posto su pozitivni rezultati - izjavio je ministar zdravstva TK Božo Jurić.

U tom kantonu dosad je vakcinisana 51 hiljada stanovnika, što predstavlja jednu devetinu vakcinisanih u odnosu na ukupan broj stanovnika.

Bez obzira na stabilnu epidemiološku situaciju, struka je mišljenja da bi trebalo nastaviti sa korekcijom kriznih planova i mjera kako ne bi u jednom trenutku imali veliki broj zaraženih.

- Epidemiološka situacija na području TK je povoljna. Izvještaj od ministra zdravstva TK je iz sjednice u sjednicu sve kraći i kraći. To može značiti da je epidemiološko stanje u vezi s pandemijom Covid-19 povoljno i stabilno, s obzirom na broj pozitivnih PCR testova, kao i broj hospitaliziranih pacijenata – izjavio je za Fenu profesor otorinolaringologije na Medicinskom fakultetu u Tuzli Šekib Umihanić.

On je mišljenja da je ovaj period potrebno iskoristiti kako bi analizirali rad svih zdravstvenih ustanova s uvidom u opremljenost aparata i instrumenata za oksigenoterapiju, stanje zaštitne opreme, dostupnost testova za PCR i antigensku detekciju virusa, te stepena provedene vakcinacije zdravstvenog osoblja.

Zdravstveni radnici su saglasni u stavu da je vakcinacija jedini način prevazilaženja stanja pandemije.

U Tuzlanski kanton, prema izvještaju ministra Jurića, dosad je pristiglo nešto više od 58 hiljada doza vakcina.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo