Sport     | 16.07.2021. 11:53 |

Guterres ne planira posjetiti Olimpijske igre, pozvao na olimpijsko primirje

FENA Internet

TOKIO,  16. jula (FENA)  - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres ne planira posjetiti Japan kako bi prisustvovao Olimpijadi u Tokiju, saopćio je ured njegovog portparola u četvrtak.

U video poruci objavljenoj istoga dana, Guterres je pozvao na olimpijsko primirje, apelujući na sve strane u sukobima širom svijeta da poštuju prekid vatre tokom ljetnih igara u Japanu.

- Za nekoliko dana, sportisti širom svijeta okupit će se u Japanu na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama. Oni su morali prevazići enormne prepreke kako bi učestvovali na Igrama, u jeku pandemije  COVID -19 – kazao je.         

-  Insistiranje na miru i okupljanje oko zajedničkih ciljeva čak je i bitnije u ovoj godini, dok se borimo da okončamo pandemiju i stvorimo snažan, održiv i inkluzivan globalni oporavak – izjavio je čelnik Svjetske organizacije, tražeći potpuno poštovanje primirja do 12. septembra, sedam dana nakon zatvaranja Paraolimpijskih igara.

Rezolucija o olimpijskom primirju prvi put je usvojena u Ujedinjenim nacijama uoči Zimskih Olimpijdkih igara u 1994. u norveškom gradu Lillehammeru, na osnovu prijedloga Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Posljednje primirje usvojeno je u decembru 2019, na sjednici Generalne skupštine U-a, javila je japanska novinska agencija Kyodo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana