Ekonomija     | 15.07.2021. 13:40 |

Zukić: Odobreno šest miliona KM za mala i srednja preduzeća i obrtnike

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela odluku o Programu utrošku sredstava u svrhu subvencioniranja kamata za sve korisnike kreditno-garantnih programa Granacijskog fonda.

Kako je nakon sjednice novinarima kazao federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, jedan od programa odnosi se na mikro, mala i srednja preduzeća, dok se drugi program odnosi na obrte i ostale samostalne poduzetnike.

- U tu svrhu predviđeno je šest miliona KM, a visina kamatne stope do koje će se ona subvencionirati je 4,5 posto. To je još jedna od mjera kojima Vlada Federacije BiH pokušava pomoći malim i srednjim preduzećima te obrtnicima u svrhu sanacije posljedica pandemije i osiguranja kontinuiteta poslovanja - dodao je Zukić.

Pojasnio je da pravo na ostvarenje subvencioniranja kamata imaju svi korisnici ovih projektno-garantnih programa, a subvencioniranje će se raditi na tromjesečnoj osnovi.

- Svi korisnici ovih programa koji budu uredno izmirivali anuitete po kreditima koje budu koristili iz Garancijskog fonda imat će pravo na ovu vrstu subvencioniranja, a pokušali smo te subvencije raditi po što je moguće jednostavnijoj proceduri - kazao je Zukić.

Razvojna banka FBiH prikupit će podatke od komercijalni banaka o urednosti i visini plaćenih obaveza, proslijediti ih Ministarstvu te će na osnovu tih podataka izvršiti refundacija, odnosno subvencioniranje kamata.

Uskoro video.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo