Bosna i Hercegovina     | 15.07.2021. 13:50 |

Švicarska pruža podršku modernizaciji urbanističkog planiranja u KS (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Memorandum o razumijevanju između Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Švicarske u vezi s projektom "Urbana transformacija Sarajeva", potpisan je danas u Sarajevu.  

Memorandum su potpisali ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović i ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini Daniel Hunn.

Naredne četiri godine u fokusu saradnje bit će primjena najnovijih znanja i modernih tehnologija u oblasti urbanističkog planiranja i podjela iskustava stečenih kroz različite uspješne projekte u Cirihu, Švicarska.

Projekt "Urbana transformacija Sarajeva" predstavlja inovativan, transparentan i održiv pristup urbanom razvoju koji uključuje učešće građana i integrira aspekte koji se tiču okoliša, zagađenja zraka i klimatskih promjena.

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju omogućena je saradnja institucija u Kantonu Sarajevo sa jednim od vodećih svjetskih univerziteta, Švicarskim saveznim institutom za tehnologiju ETHZ iz Ciriha, kao i sa Gradom Cirihom.

Ta saradnja ima za cilj modernizaciju sistema integralnog urbanističkog planiranja u Kantonu Sarajevo i stvaranje boljih uslova za održiv socioekonomski razvoj. Saradnja će biti uspostavljena i sa Gradom Sarajevom i Univerzitetom u Sarajevu.

- Dogovorena modernizacija urbanističkog planiranja u Kantonu Sarajevo se oslanja na znanja i dobre prakse koji su u primjeni u Švicarskoj. Projekat UTS rezultat je opredjeljenosti Švicarske da podrži prosperitetan i održiv razvoj Bosne i Hercegovine i aktivno učešće njenih građana i građanki. Veoma sam sretan što je važnu ulogu u pokretanju ovog projekta imala bh. dijaspora u Švicarskoj, koja je doprinijela svojim svesrdnim angažmanom i ekspertizom - poručio je ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn.

Kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović je poručio da je KS opterećen mnogim problemima od kojih se posebno ističu problemi urbanog razvoja u korelaciji sa očuvanjem okoliša.

- Projekt će kroz razmjenu znanja, iskustava i vještina sa Gradom Cirihom i Univerzitetom ETHZ doprinijeti unapređenju sistema urbanističkog planiranja i izradi novog urbanističkog plana za urbano područje Sarajevo. Važan dio saradnje su zaštita okoliša i kvaliteta zraka, što je veoma izražen problem u KS - istakao je.

Hadžiahmetović je dodao da će saradnja sa Vladom Švicarske omogućiti pristup savremenim vještinama, znanjima i softverskim alatima te je izrazio nadu da će se saradnja produbiti i u drugim segmentima djelovanja.

Švicarski Državni sekretarijat za ekonomske poslove SECO osigurao je osim miliona KM bespovratnih sredstava za realizaciju projekta.

U okviru projekta ETHZ će osigurati ekspertizu i podršku u izradi urbanističkog plana Kantona i odgovarajućeg akademskog treninga i istraživanja na Univerzitetu u Sarajevu. Konzorcij koji sačinjavaju Urbaplan Švicarska, Helvetas Švicarska i Enova BiH je zadužen za koordinaciju partnera na projektu i podršku unaprjeđenju sistema urbanističkog planiranja u KS. Vlada Kantona će pružiti neophodnu političku podršku, osigurati potrebne ljudske resurse i omogućiti pristup relevantnim informacijama za potrebe efektivne provedbe tog projekta.

Pogledajte https://fena.ba/video/6207/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1MGw59L9rliSCUyAFoM1X4gV-FptIJrKQ?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'