Bosna i Hercegovina     | 15.07.2021. 12:08 |

Memorandum za unapređenje sistema socijalne i dječije zaštite

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 15. juli (FENA) – Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i predstavnica UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu Rownak Khan potpisali su Memorandum o razumijevanju za unapređenje sistema socijalne i dječije zaštite sa ciljem prevazilaženja posljedica pandemije koronavirusa.

U sklopu projekta, koji će sa 1.000.000 KM podržati USAID, pružat će se podrška socijalnom poduzetništvu, integriranom vođenju slučajeva i boljoj pripravnosti centra za socijalni rad da odgovore na potrebe u navednim situacijama.

Osim Zenice, u projektu će sudjelovati još i Tuzla, Jajce, Čitluk i Ljubuški iz Federacije BiH te iz Republike Srpske Prijedor, Laktaši, Trebinje, Pale i Derventa.  

-Glavni okvir u kojem se projekat radi je sektor socijalne i dječije zaštite. U okviru tog projekta, jedna od aktivnosti koja će se raditi je socijalno poduzetništvo, koji će, također, uključivati aktivnosti sa mladim.

Aktivnosti socijalnog poduzetništva razvijat će se za ranjive grupe i mlade, koji će razvijati određene ideje koje će se finansirati kroz ovaj projekat - kazala je Khan.

Osnova je da će projekt, kroz grantove, podržati sve lokalne zajednice i njihova rješenja. Druga aktivnost u projektu je integrisano vođenje slučajeva, u sklopu čega će se osigurati da određena prava iz domena socijalne zaštite, u saradnji sa drugim sektorima, daju ili unaprijede za najranjivije kategorije.

-Zadnja aktivnost u projektu, ali ne i manje važna, je smanjenje rizika od katastrofa. Kao što smo svi doživjeli i još živimo pandemiju Covida-19, postoje i druge prirodne katastrofe, kao što su poplave, zemljotresi...-napomenula je Khan.

Sve aktivnosti ticat će se jačanje kapaciteta grada, odnosno njegovih lokalnih institucija i Centra za socijalni rad za bolju pripremu za rad u kriznim situacijama.

-Zahvalan sam i sretan što je Grad Zenica prvi potpisao ugovor u sklopu ovog projekta. Kao što znate, surađujemo s mnogim organizacijama. Zahvaljujem USAID-u koji finansira i UNHCR-u koji implementira projekat- kazao je Kasumović, koji je najavio kako će formirati radne grupe koje će raditi na realizaciji projekata.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo