Bosna i Hercegovina     | 14.07.2021. 15:21 |

Suđenje u 'slučaju Respiratori' nastavljeno izvođenjem dokaza optužbe

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 14. jula (FENA) – U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi u vezi sa nabavkom 100 respiratora, vrijednosti  10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma “F. H. Srebrena malina”.

Glavni pretres u ovom predmetu nastavljen je izvođenjem materijalnih dokaza optužbe, s fokusom na set dokaza iz analize Tužiteljstva, odnosno ostvarene telefonske kontakte i komunikacije putem Vibera i WhatsApp-a, te e-maila, koje su se polovinom aprila 2020. godine odvijale između aktera „slučaja Respiratori“.

Pored Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, u vezi s nabavkom respiratora optuženi su, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme “F. H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Referirajući se na hronologiju događaja koji su prethodili nabavci spomenutih respiratora, tužitelj Džermin Pašić je naveo da želi dokazati kako su radnje optuženih improvizacija, te da su poduzimane uz znanje i odobravanje prvo i drugooptuženog.    

Između ostalog, prezentirani su ugovor i aneks ugovora za nabavku respiratora ACM 812 A  uz posredovanje podgoričke firme BTL medical Montenegro, kao i „Srebrene maline“ kao krajnjeg kupca, te propratni akti, uključujući pisma namjere, profakture, fakture…, kao i screenshotove komunikacija između vlasnika „Srebrene maline“ i trećeoptuženog Fikreta Hodžića s nekoliko drugih osoba uključenih u proces nabavke, koju optužba smatra spornom.

U tom kontekstu, najviše nedoumica izazvala je fotografija prepiske između Hodžića i Novalića izuzeta iz Hodžićevog telefona a putem koje Hodžić, navodno, obaviještava Novalića da bi mu Solak trebao dati aneks ugovora u vezi sa situacijom oko promjene proizvođača i kašnjenjem. Ova komunikacija je nastavljena nešto kasnije Novalićevim upitom kako se odvija situacija u vezi s nabavkom na što Hodžić odgovara da je dobro i da su ugovor priveli kraju.

Odbrana je, u vezi s tim, prigovorila da dokaz nije autentičan, te da se iz fotografije ne može zaključiti da li se radi o vjerodostojnoj Viber komunikaciji, navodeći da je riječ o "snimku na papiru koji neko drži u ruci".

Tužitelj Pašić u tom pogledu navodi da je spomenuti dokaz izuzet u obliku fotografije, te da ne postoji screenshot te komunikacije, jer je, kako tvrdi, „veliki broj sadržaja iz mobitela brisan zbog prikrivanja krivičnog djela“.

Budući da je odbrana uputila i niz drugih prigovora/komentara u vezi s zakonitošću, autentičnosti i relevantnosti predočenih dokaza, Sud će to, kako je rečeno, cijeniti nakon izvođenja ostalih dokaznih prijedloga.

Tužitelj je prezentirao i komunikaciju između Solaka i Hasana Ganibegovića, tadašnjeg direktora Ureda Vlade FBiH, kao i više komunikacija s posrednicima u nabavci respiratora, osobom inicijala K. M. iz Rijeke i izvjesnom Sanjom Lekić iz Crne Gore.

Predočeni su i dokumenti kojim Tužiteljstvo upućuje na utvrđivanje kupoprodaje cijene respiratora, referirajući se na dokaze pribavljene putem međunarodne pravne pomoći, odnosno kupoprodajne ugovore određenih subjekata, uključujući firmu Exotrade iz Rijeke i druge, te cijenu koštanja respiratora koje su donirali Ujedinjeni Arapski Emirati.

Odbrana se usprotivila i ovim dokazima, navodeći kako iz prezentiranih dokumenata nije vidljivo da su ti ugovori realizirani, a da je vidljivo da su cijene respiratora na tržištu u to vrijeme rapidno rasle.

Na kraju ročišta razgovarano je o dinamici suđenja u ovom predmetu, te je predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Džemila Begović naložila zastupniku optužbe da sačini spisak svjedoka koje želi saslušati uz vrijeme koje će mu biti potrebno za njihovo ispitivanje.

Tužitelj Pašić je obećao da će, radi ekonomičnosti i efikasnosti vođenja postupka u ovom predmetu, broj svjedoka reducirati, a, kako je rečeno, ista obaveza vrijedi i za odbranu, kada na njih dođe red.  

Optužnica Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 16. juli, kada bi trebalo biti nastavljeno iznošenje materijalnih dokaza optužbe.

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!