Bosna i Hercegovina     | 14.07.2021. 15:37 |

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava sa zvaničnicima OSCE-a i PSOSCE-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lazar Prodanović, zamjenik predsjedavajućeg Edin Mušić, te članovi komisije Zlatko Miletić, Munib Jusufović, Mirjana Marinković-Lepić, Ljubica Miljanović i Marina Pendeš razgovarali su danas u Sarajevu sa zamjenicom predsjedavajuće Privremene komisije za migracije Parlamentarne skupštine OSCE-a (PSOSCE) Gudrun Kugler i zamjenikom šefice Misije OSCE-a u BiH Dmitryem Iordanidiem.

Visoki zvaničnici OSCE-a i PSOSCE-a su, govoreći o migrantskoj krizi kao globalnom i sigurnosnom izazovu s kojim se suočava i BiH, iznijeli i vlastita zapažanja nakon nedavnih posjeta migrantskim kampovima Borići i Lipa u Unsko-sanskom kantonu.

Osvrnuvši se na različit status migranata, zvaničnici OSCE-a posebno su ukazali na činjenicu da je značajan broj tih osoba, u pokušaju da se domognu država Evropske unije i boljih uslova za život, postao žrtva trgovine ljudima.

S tim u vezi, istaknuli su važnost identifikacije žrtava trgovine ljudima, kako bi im se pružila adekvatna zaštita i pomoć, ali i, kako su naglasili, identifikacije počinalaca ovih krivičnih djela, radi preveniranja i kažnjavanja tih kriminalnih aktivnosti.

U tom kontekstu istaknuta je važnost uspostavljanja snažnije saradnje domaćih sigurnosnih agencija i pravosudnih institucija u BiH, kako međusobno tako i s međunarodnim institucijama koje se bave ovim problemom.

Detektirajući ovu vrstu kriminala kao ozbiljan problem i poseban aspekt migrantske krize, zvaničnici OSCE-a istovremeno su ukazali i na važnost humanitarnog aspekta, uslova boravka migranata u kampovima i poštovanja njihovih ljudskih prava i dostojanstva, bez obzira na to zašto i kako došli u Bosnu i Hercegovinu.

Posebno su se osvrnuli na važnost zaštite i upravljanja državnom granicom, političke volje i konsenzusa relevatnih političkih aktera u vezi s tim pitanjem, kao i omogućavanje smještaja migranata na cijeloj teritoriji države, kako bi se smanjio pritisak na pojedine lokalne zajednice i kantone.

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH upoznali su goste s radom i nadležnostima Zajedničke komisije, ističući da u svom radu poduzimaju aktivnosti koje su usmjerene na ostvarivanje i zaštitu ljudskih prava koja garantuju Ustav BiH, aneks VII Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i drugi zakonski propisi koji reguliraju ovu oblast.

Istaknuto je, također, da Komisija u svom radu, između ostalog, provodi i parlamentarni nadzor nad radom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i Službe za poslove sa strancima.

Ocjenjujući da su pomenute institucije najvažnije u borbi s migrantskom krizom i posljedicama koje ta kriza proizvodi, ukazali su na potrebu potpisivanja sporazuma o granici sa susjednim zemljama, efikasne kontrole trošenja novca namijenjenog za rješavanje problema migrantske krize, kao i kažnjavanja odgovornih osoba u slučaju utvrđivanja zloupotrebe i nenamjenskog trošenja tih finansijskih sredstava.

Posebno su ukazali na problem istočne granice, te se založili za dodatno izdvajanje novca u Budžetu instituticija BiH za nabavku dodatne opreme i sredstava kako bi se se smanjila propusnost granice i spriječio priliv novih migranata iz susjednih zemalja.

Zajednički je konstatirano da BiH, bez snažnije podrške međunarodnih institucija, neće biti u stanju da se sama nosi s problemom migrantske krize, te da je, u tom kontekstu, potrebna jača sinergija između domaćih institucija sa državama regiona i Evropske unije, kao i bolja koordinacija predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u BiH.

Članovi Zajedničke komisije upoznali su visoke predstavnike OSCE-a i PSOSCE-a i s planom rada za 2021. godinu, kojim je, kako je rečeno, u septembru predviđena posjeta Unsko-sanskom kantonu i migrantskim kampovima.

Najavljeni su i sastanci s rukovodstvom Kantona i Grada Bihaća, međunarodnim i domaćim nevladinim organizacijama, te organizacija okruglog stola o pitanju rješavanju problema migracija.

S tim u vezi, članovi Zajedničke komisije kazali su kako bi u realizaciji spomenutih aktivnosti cijenili pomoć Misije OSCE-a u BiH - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana