Bosna i Hercegovina     | 14.07.2021. 14:49 |

Čavara: Podrška Općini Vareš i projektima kompanije Eastern Mining (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

VAREŠ, 14. jula (FENA) - Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara posjetio je danas Općinu Vareš gdje s načelnikom Zdravkom Maroševićem razgovarao o svim problemima s kojima se suočavaju, kao i o projektu kompanije Eastern Mining - obnova rudnika cinka, olova i barita.

Čavara je naglasio da ova kompanija pokazuje veliku osjetljivost i društvenu odgovornost prema sredini u kojoj djeluje te da su spremni pomoći značajne projekte. Istakao je da je načelnik iznio niz projekata koje je ta kompanija podržala.

Čavara ističe, međutim, da dugovanja koje Općina Vareš ima još nisu riješena te da će na federalnoj razini pokušati iznaći način kako da im pomognu.

Kako je naveo Čavara, na sastanku kojem su prisustvovali i federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić te zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljana Lovrić, mogli su se uvjeriti u profesionalan odnos firme Eastern Mining i poštivanje svih zakona.

- Ta firma zaslužuje vrijednu pozornost i svi ih trebamo poduprijeti - zaključio je Čavara.

Načelnik Marošević pojasnio je da Vareš ima problema sa stabilizacijom proračuna i finansijskom situacijom, na što je utjecala pandemija, ali i smanjen broj dolazaka iz dijaspore.

Međutim, naglasio je da određeni pokazatelji navode da već ima zainteresiranih za kupovinu zemljišta kako bi izgradili hale za proizvodnju, kao i za kupovinu stambenih objekata, čime se, kako kaže, 'život vraća u Vareš'.  

Izrazio je nadu da će se, uz pomoć njihovog najvećeg kapaciteta, rudnika Eastern Mining, situacija u Varešu stabilizirati u narednim godinama i da će se povećati broj zaposlenih.  

- Vareš ima šta ponuditi i tvrdim da je ovaj projekt veoma bitan za BiH - zaključio je općinski načelnik.

Pogledajte https://fena.ba/video/6197/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1TfH0KcBSmadZjTvpSkR0vBNfL5vflpk4?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta