Bosna i Hercegovina     | 14.07.2021. 15:05 |

Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK predložio produženje mjera za još 14 dana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona predložio je kantonalnoj Vladi da iz preventivnih razloga produži važeće epidemiološke mjere i preporuke za još 14 dana.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba dr. Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom kantnu još nepovoljna, jer je u FBiH i dalje na snazi pandemija, ali da svi parametri ukazuju na znatno poboljšanje epidemiološke slike.

Dodao je da Vlada ZDK čini sve što je u njenoj moći da se zdravstveni sistem pripremi za mogući četvrti val pandemije, te da je u tom smislu KBZ-u jučer odobrila 1,3 miliona KM za ugradnju lifta na Odjelu za infektivne bolesti, proširenje razvoda kisika te nabavku novih električnih bolničkih kreveta.

Jupić je naveo da proces imunizacije teče predviđenim tokom uz limitiranost brojem vakcina, te da je do sada zaprimljeno i distribuirano 41.590 doza vakcina, od čega je utrošeno 30.107 doza. 

Podsjetio je da je na nedavnom sastanku u Vladi FBiH najavljen dolazak većeg broja vakcina i da je zdravstveni sistem u tom kantonu spreman da izvrši masovnu imunizaciju. U tom smislu naloženo je Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ) da pripremi izmjene Plana imunizacije, kojima bi bila omogućena masovna imunizacija stanovništva.

- Pozivamo sve koji su neodlučni i protiv vakcinacije da još jednom razmisle da nam se sutra ne desi da imamo dovoljno vakcina, ali da građani ne žele da se vakcinišu - rekao je Jupić.

Napomenuo je da se očekuje dolazak i veće količine kineske vakcine Sinofarm, koja je zasad priznata u zemljama okruženja Hrvatskoj i Sloveniji, a očekuju se i vakcine drugih svjetskih proizvođača.

Jupić je istakao da na nivou države BiH još nije uveden jedinstven dokument o vakcinaciji, te da će INZ dotad nastaviti izdavati tzv. "žuti karton" koji je priznat na granicama.

Krizni štab izvršio je raspodjelu 22.000 briseva, od čega 20 posto bolnicama u Zenici i Tešnju a ostatak domovima zdravlja, dok je po istom modelu izvršena i raspodjela 3.680 brzih antigen testova za korona virus, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana