Magazin     | 14.07.2021. 13:49 |

Sacha Baron Cohen zbog Borata i kanabisa diže tužbu

FENA Internet

WASHINGTON, 14. srpnja (FENA) - Sacha Baron Cohen pokrenuo je pravni postupak protiv Solar Therapeuticsa, američke ustanove za liječenje kanabisom, nakon što je upotrijebila njegov lik Borata na svom reklamnom panou u Massachusettssu (SAD), piše BBC.

Cohenov fiktivni lik kazahstanskog novinara pojavio se u oglasu koji promovira solarni održivi kanabis, uz Boratovu poznatu uzrečicu:  "It's Nice!"  ("Lijepo je!"). U tužbi se ističe kako Baron Cohen nikada nije koristio kanabis i da drogu ne bi oglašavao ni za kakav novac. Tražio je odštetu od najmanje 9 milijuna dolara, na što Solar Therapeutics još nije odgovorio.

U tužbi podignutoj u ponedjeljak u Massachusettsu, tvrtka Solar Therapeutics optužena je za kršenje autorskih prava i lažno oglašavanje. Cohenov odvjetnik tvrdi da se kompanija "kockala" koristeći glumčevu popularnost, misleći da on to nikada neće vidjeti. Dodao je kako Baron Cohen ne vjeruje da je kanabis – inače ilegalan u brojnim američkim državama – "zdrav izbor". Rekao je i kako ova glumačka zvijezda nikada nije reklamirala nijedna proizvod u Velikoj Britaniji ili SAD-u, zbog straha da će to narušiti njegovu vjerodostojnost kao glumca i ozbiljnog društvenog aktivista.

Priča se kako je glumčeva ličnost od vrlo značajne komercijalne vrijednosti te da je prethodno odbio ponudu od 4 milijuna dolara da se pojavi u reklami za automobil.

Cohenov pravni tim izjavio je kako je on "vrlo zaštitnički nastrojen prema svojoj slici i ličnosti" te da se kroz svoj lik Ali G-a rugao takozvanoj "kulturi napušavanja".

"Kanabis je kontroverzan proizvod kojeg g. Baron Cohen nema interesa podržavati, promovirati ili oglašavati", navodi se u pravnoj tužbi.

"Uz to, gospodin Baron Cohen rođen je u pravoslavnoj židovskoj obitelji i ponosan je na svoje kulturno naslijeđe. Ne želi biti uključen u polemiku pravoslavne židovske zajednice oko toga može li se kanabis koristiti u sklopu židovske tradicije, običaja i pravila", dodaje se.

Inače, kanabis za medicinsku i rekreacijsku uporabu je u Massachusettsu legalan.

Lik Borata Sagdiyjeva prvi se put pojavio u Cohenovoj emisiji Ali G, a nastavio ga je glumiti u filmu nominiranom za Oscara 2006. godine. Lik se zatim vratio na ekran prošle godine, u nastavku filma o Boratu, za koji je Sacha Baron Cohen ove godine osvojio Zlatni globus za najboljeg glumca. Kazahstanska turistička zajednica nastavila je koristiti Boratovu uzrečicu u svojoj reklamnoj kampanji, kako bi naglasila krajolik i kulturu te zemlje, prenosi HRT.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom